emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

28 Eylül 2012 Cuma

patlican baligi

patlıcan tava veya patlıcan balığı olarak bilinen bu yemek yine bir karadeniz yemegi.. benim cok gec tanistigim ve bu kadar gec tanistigim icin de uzuldugum cok lezzetli bir yemek.. bu yemegi, ayni aileden geliyor olmamizin iliskimizi belirlemedigi, dostlugun, sevginin belirledigi, harika iki insanin sofrasinda yedim ilk kez.. yemek yaparken zevk alan, yaptigimiz yemekleri beraberce heyecanla tattigimiz iki harika insan.. guzel bir raki sofrasinda ara sicak olarak yapmislardi.. ayni sofrada bulunan anneme fazlaca sitem etmistim, bunu daha once niye yapmadin diye :)) bu kadar ovdum, ee anlatayim nasil yapilacagini..

malzemeler

4 patlıcan
1 çay bardağı mısır unu
Sıvı yağ
Tuz


yapimi

patlicanlarin sap kısmıni kesip,dip ve ucu koparilmadan 4 e bölüyoruz. yani patlicanlar, kopmadan bir butun halinde kalicak. 

tuzlu suda 10 dakika bekletip,yıkiyoruz. 

geniş bir tencerede, patlicanlar yumusayana kadar bol suda hasliyoruz.

haslanmis patlicanlari süzüyoruz. 

biraz soguyunca üzerlerine bastırarak kalan suyun da cikmasini sagliyoruz..

isteğemize ve damagimiza göre tuzluyoruz. 

ve son olarak da mısır ununa buluyoruz..
 
tavada 2 mm kadar yağ koyup, kizdiriyoruz. kizgin yagin icine patlicanlari yanyana diziyoruz. patlicanlar tavada ayni hamsi tava yapar gibi bir butun olursa isimiz kolaylasabilir ve guzel bir goruntu de elde edebiliriz.. 

patlicanlar kizarirken ustlerine spatula ile bastiriyoruz ki iyice yassilassinlar.. ve cevirerek kizartiyoruz.. genelde kizartma yaparken bir tarafin iyice kizarmasini bekleyip, sadece bir kez cevirmeyi tavsiye ederim.. 

istenirse sarımsaklar yoğurtlar servis edilebilir.. ya da sade bir sekilde yenilebilir..

afiyet olsun!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder