emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

26 Eylül 2012 Çarşamba

fasulye makarnasi

bu gece kendime hizlica pisirdigim pratik yemeklerden ilki fasulye makarnasi.. cocuklugumdan beri severek yedigim, aslen bir karadeniz yemegi olan ve karadenizin farkli yorelerinde farkli sekillerde yapilan bir yemek... 

ben ise annemin izinde kucuk degisikliklerle yapiyorum.. 

malzemeler (4 kisilik)

ayiklanmis ve ikiye bolunmus seritler halinde yesil yarim kilo taze fasulye (yaptiginiz ulkeye gore cesitli turdeki yesil fasulyelerden yapilabilir, orn: ingiltere'de borulce gorunumlu yesil fasulyeyi tercih ediyorum)

1-2 yemek kasigi tereyagi ya da 3-4 yemek kasigi zeytinyagi (yagin oranini damak zevkinize ve varsa diyetinize gore ayarlayabilirsiniz)

1 cay kasigi tuz

5-6 dis sarmisak

1 cay kasigindan daha az karabiber

rendelenmis parmesan ya da kasar peynir

kucuk bir kase tazeden kavrulmus badem



yapimi

oncelikle yesil fasulyelerimizi uzerini tam ortmeyecek kadar soguk suyla hasliyoruz.. fasulyeleri yine zevkinize gore biraz diri birakabilir ya da iyice pisirebilirsiniz.. fasulyeler haslandiktan sonra suzup bir kenara aliyoruz.. 

ve hasladigimiz tencerede yagimizi erimesi ya da kizmasi icin birakiyoruz.. tereyagi kullanirsaniz, yagi yakmadan once malzemeleri ekleyin.. 

kizgin yagin icine soydugumuz ve ince ince kiydigimiz sarmisaklarimizi atip, hafif rengini alana kadar yagda ceviriyoruz.. bu asamada ocagin alti cok acik olmasin. cunku sarmisak kolayca kararabiliyor.. 

sarmisaklar rengini alinca suzulmus fasulyelerimizi tuz ve karabiber ekleyerek yagin icine atiyoruz. ara ara karistirarak yaklasik 5-6 dk biraz daha yuksek ateste fasulyeleri ceviriyoruz.. istenirse fasulyelerin biraz dibini tutturmak icin atesten almadan bir sure karistirmadan tencerede birakin.. 

hazir olan yemegimizi derince bir kaba alip uzerine rendenlenmis parmesan ya da kasar peynir ile servis edebiliriz.. ayrica taze yani kavrulmamis tuzsuz bademleri firinda hafifce kavurarak kucuk kiriklar halinde de fasulyeye ekleyebilirsiniz..

bu yemegi garnitur olarak izgara et, balik ya da tavukla da servis edebilirsiniz.. ya da tek basina yemek olarak yenilebilir.. 

benim bu gece hazirladigim pek lezzetli oldu.. ama ben bu kez sarimsak koymadan yaptim.. sarmisaksiz da cok lezzetli oldugunu soylemeden gecemiyecegim.. 

ee afiyet olsun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder