emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

26 Eylül 2012 Çarşamba

Hamsi Tava

bugun itibari ile karadeniz yemeklerinden olusan bir bolume basliyoruz.. tarifler sevgili annemden.. ilki unlu hamsi tava.. ben cocukken en buyuk teyzemin trabzon'daki evine gittigimizde bahcede kizartirlardi hamsiyi.. ben de basinda beklerdim kediler gibi :)) 

malzemeler

1 kg hamsi (yikanmis, temizlenmis)
1 su bardagi misir unu
bir tatli kasigi tuz
kizartmak icin sivi yag

yapilisi

orta boy bir tavaya sivi yagi koyuyoruz.. bir milim kadar yag yeterli.. yani tavanin tabanini hafifce kaplayacak kadar yag yeterli.. harli ateste, yagin kizmasini bekliyoruz.. yagin kizginligini icine bir iki parca un serperek anlayabiliriz.. eger unlar kizarmaya baslarsa yagimiz hazirdir.. 

bu sirada suyu suzulmus hamsileri tuzla karistirilmis misir ununa buluyoruz.. tavaya koymadan once guzelce silkeliyoruz. kizgin tavamizin tum tabanini kaplayacak sekilde hamsileri birbirne bitisik olarak diziyoruz ki cevirirken butun olarak cevirebilelim.. alt tarafi kizarinca, kapakla ya da duz bir tabak yardimi ile hamsileri cevirin ve diger tarafi da pistikten sonra servise hazirdir.. 

bu cevirme isini kolaylastirmak icin karadenizde ozel bir tava var.. balik tavasi.. eger yolunuz karadenize duserse mutlaka bir tane edinin.. tavanin ozelligi su: kenarlari cok yuksek degil ve ayni zamanda hamsileri kolayca cevirebilmeniz icin tavanin icine oturan kenarliksiz bir kapagi var.. boylece tavanin taban alanini kaplayan hasiler bir butun olarak ceviriliyor.. tavanin da ozelliginden olsa gerek, evde hamsi yapildiginda kac tava yersin diye sorulur :)) 

Afiyetler olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder