emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

30 Eylül 2012 Pazar

limonlu ve portakalli zeytin

hazirlayacagimiz zeytinler benim bu yaz guzel bir insanla ciktigim cok keyifli bir seyahatte tattigimiz bir zeytin tarifi aslinda.. seyahatimiz sarabin bol oldugu bir memlekette oldugundan saraplarimizin yaninda da zeytinimiz, peynirimiz eksik olmadi.. yine bir gun yolumuz uzerinde bir sokak pazarina denk geldik ve saraplarimizin yaninda bize yarenlik edecek peynir ve zeytin alirken icine tarcin kabuklari atilmis bir zeytini tabii ki dusunmeden aldik.. yanyana gelmesi pek zormus gibi gorunen tarcin ve zeytinin birbirine bu kadar yakisacagini yiyene kadar dusunmezdik ikimizde.. ama lezzetine hayran kaldigimiz bir zeytin cesidi olarak damagimizda kaldi tadi..

tabii ben de kabuk tarcinli tarifin pesine dustum.. ancak tarife erisemeyince sonunda kendi tarifimi yaratmak zorunda kaldim.. ve gectigimiz gunlerde evde denedigim bu tarif, hanehalki ve de misafirlerimizce denendi ve de cok begenildi.. ozellikle kirmizi sarap yaninda servis edilmesini tavsiye ederim.. simdi tarifimiz..



malzemeler (4-6 kisilik)

2 tatli kasigi kimyon tohumu
200 gr siyah zeytin (tercihan sele zeytin, kalamata olsa sahane olur tabii)
200 gr kirma yesil zeytin (cizik de olabilir)
2 tatli kasigi portakal kabugu rendesi
2 tatli kasigi limon kabugu rendesi
4-5 dis sarmisak
1 cay kasigi tarcin (toz olarak)
3-4 kabuk tarcin (kirilmis parcalar olarak)
4 tatli kasigi beyaz sarap sirkesi (bunu bulmak zor olursa elma sirkesi ile de denenebilir)
5 yemek kasigi dogal zeytinyagi
2 tatli kasigi portakal suyu
2 tatli kasigi limon suyu
1 yemek kasigi ince kiyilmis taze nane
1 yemek kasigi ince kiyilmis maydanoz



hazirlanisi

oncelikle kimyon tohumlarini kucuk bir tavada yagsiz bir sekilde kavuruyoruz. tohumlar patlamaya ve kokularini vermeye baslayinca, yakmadan atesten aliyoruz ve sogumaya birakiyoruz.

sarmisaklarimizi soymadan havan ya da genis bir bicakla (sef bicagi adi verilen bicakla) sert bir sekilde bastirarak catlatiyoruz. 

zeytinleri, limon ve portakal kabuklari, sarmisak, toz tarcin ve kabuk tarcin ve de kavurdugumuz kimyon tohumlari ile beraber derin bir kabin icine aliyoruz.

ayri bir kapta sirke, zeytinyagi, portakal suyu, limon suyu, nane ve maydanozu iyice cirpiyoruz.. bu karisimi hazirladigimiz zeytin karisimina ekliyoruz ve bir kez daha kasik yardimi ile karistiriyoruz. 

hazir karisimimizi bir cam kavanoza koyup hazir olmasi icin 1-2 gun buzdolabinda bekletiyoruz. 

gun icinde aklimiza geldikce kavanozu sallamakta fayda var.. 

yemekten bir saat kadar once dolaptan cikarmanizi tavsiye ederim. boylece dolapta donmus olan zeytinyagi cozulecektir.. 

afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder