emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

22 Ekim 2012 Pazartesi

palamut bomba

bu gusel palamut tarifi beraberce cokca yemekler denedigim, cokcasini da ogrendigim ve her yaptigi yemegi zevkle yapan sevgili dayimdan.. palamut bomba bildigimiz kadari ile bir karadeniz tarifi elbette baska yerlerde de mutlaka benzerleri yapiliyordur.. palamutlar karadenizde egeye nazaran cok daha buyuk oluyor.. ama yine de cok kucuk olmayan orta boy bir palamutla da yapilabilir bu tarif.. palamut bu aylarda yani eylulden sonra daha da yaglanacagindan kizartmasi agir olabilir.. onun yerine bugulamasini ya da bomba yapmanizi tavsiye ederim.. tarifimiz soyle:


palamut kafası üstünde kalmak şartıyla sırtından boyluboyunca yarılır... parçalar ayrılmaz altı kesilmez bütün kalır... temizlenir yıkanır süzgece konulur... 

malzemeler

3 ortaboy soğan: kalınca yemeklik doğranır

4,5 adet sivri biber: küçük halkalar şeklinde doğranır 

3 ortaboy domates: kabukları soyularak küp küp doğranır 

1 demete yakın maydonoz: sapsız olarak çok ince doğranır 

yeterince tuz, karabiber 

1 yemek kasigi zeytinyagi

hazirlanmasi
tum malzemeler hazirlanip, karistirilir. palamut, pişirme kağıdı veya yağlı kağıt iki kat yapılarak açık kısmı yukarıya gelecek şekilde kağıda yatırılır.. karıştırılmış malzeme, balığın içine doldurulur. kafası dahil olmak üzere balık ikiye katlanarak kesilmemiş haline getirilir. kalan malzeme de üstüne ve yanlarına koyulur. içine koyduğumuz kağıda hiç açık kalmamak üzere kundaklanır. eger kağıtta ıslaklık var ise bir kat daha sarılmalıdır. kafa ve kuyruk kısmına gelen kağıt burularak katlanır ve bir iple sıkıca bağlanır. balığın gövde kısmıda 2-3 yerden iple sıkıca bağlanır. 

180 veya 200 derece ısıtılmış fırına koyulur. takriben 1 saat sonra fırın açılarak bıçakla üst kısmından kağıt delinerek 45 dakika daha pişirilir.

afiyet olsun!

ercanotti menotti'ye de paylastigi gusel tarif icin cokca tesekkur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder