emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

15 Ekim 2012 Pazartesi

cikolata parcali scone

Hafta sonu calisma zorunlulugunu daha katlanilabilir hale getirmenin yolunu buldum, bakalim bu heyecan daha ne kadar devam edecek :) Soyle ki: 1) Sizin gibi, okunacak kagidi, kitabi, yazilacak makalesi, hazirlanacak dersi veya hic olmadi, orulecek orgusu olan arkadaslara haber salinir, "buyrun brunch ve calisma Pazar'ina" diye. Gelen arkadaslarin her birisi bir brunch tarifi getirir, kahveler icilirken haril haril hazirliklar yapilir. Brunch biter bitmez, herkes evin bir kosesine cekilip faaliyete gecer. Bu gunun bilancosu: yemek yemekten yerinden pek kipirdayamamak, yazilan 3 sinav ve okunan 3.5 tane sinav kagidi. Ben halimden cok memnunum :) Bulut daha da memnun, cunku butun gun evdeydim!

Gunun bence en basarili brunch tarifi Amy'nin yaptigi kuru visneli scone'du. Ayni gunun aksami cikolata parcali versiyonunu yaptim, cok guzel oldu. Kahvaltida cok sekerli seyler sevmeyenler icin (benim Oslosum gibi <3) harika bir alternatif bence. Yapimi da kolay. Fakat onceden soylemesi, bu scone ailesi cok nazik, tarife uyulmasi sart. 

malzemeler

3 bardak un
2/3 paket tereyagi (veya margarin)
1/3 bardak seker (az sekerli demistim)
2.5 tatli kasigi kabartma tozu
0.5 tatli kasigi karbonat
1 cay kasigi tuz
1 yemek kasigi sirke
1 bardaktan 1 yemek kasigi az sut
Kuru meyva (uzum ve visne icine cok iyi gidiyor) veya cikolata parcalari, istege gore

yapilisi


Firin 225 dereceye isitilir. Un genisce bir kaba konur, tereyagi ince dilimler halinde kesilir (tereyaginin soguk olmasi cok onemli, hatta elimizi bile degdirmiyoruz erimesin diye) mikserle karistirilir, tereyagi bezelyeden kucuk parcalar haline gelip una karisincaya kadar. Kalan kuru malzemeler uzerine eklenir, bir iki defa karistirildiktan sonra sut uzerine dokulur. Yine bir kasikla, ve mumkun oldugunca az karistirarak bir hamur haline getirilir scone. Bir tepsiye yagli kagit serilip scone hamuru (cok nemli bir hamur olmayacak) 2 cm kalinliginda, yuvarlak bir sekilde yerlestirilir. Bu noktada uzun bir bicakla scone dilimlenir (fakat ayrilmaz, resimdeki gibi) ve firina verilir. 20-25 dakika arasi pisirilir ve daha ilikken yaninda cayla birlikte yenir. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder