emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

1 Eylül 2013 Pazar

elmali bogurtlenli muzur kek

kekimizin adini muzur koyduk, cunku muzur cocuklar gibi bir tarif yarattik malzemelerimizden.. kekimiz bogurtlen ve elmalarimizla ne yapalim baska baska diye dusunurken ortaya cikti.. cok da mi gusel oldu ne :) ee tarifi buyrun:


 


Malzemeler:

2 adet elma
150-200 gr kadar bogurtlen
3 su bardagi un
3 yumurta (ben yaparken 2 yumurtanin sarisini, ucunun de beyazini koydum, cunku diger sariya ihtiyacim vardi)
yarim su bardagi kadar zeytin yagi ve soya yagi (yerine eritilmis tereyagi da koyulabilir)
1 tatli kasigi badem ozu
100 gr badem tozu
1 tatli kasigi sivi vanilya
bir tatli kasigi toz tarcin
3 yemek kasigi yogurt ya da 1,5-2 su bardagi sut
bir buyukce parca bitter cikolata
1 yemek kasigi bitter kakao
1 su bardagi toz seker
1 paket kabartma tozu
suslemek icin: bir avuc kadar bogurtlen ve pudra sekeri



Hazirlanisi

oncelikle yumurtalari ve toz sekeri, seker iyice eriyene kadar elimizde cirpiyoruz... zaten seker ve yumurta bir noktada kopurmeye basliyor.. ikisi iyice karistiktan sonra sut/yogurt ve yagi ekleyip yeniden karisitirip, un ve kabartma tozunu katip karistiriyoruz.. 


karisimimizi iki ayri kaba esitce paylastiriyoruz.. badem tozunu beyaz yani elmali kismina koyup karistiriyoruz.. badem tozlu olani cok kabarmayacagi icin kekin alt kismina koyacagiz.. kekimiz iki renkli olacagi icin bu kisma beyaz olan diyelim.. beyaz olana tarcini, vanilyayi ve de kabuklari soyulduktan sonra kucuk kupler seklinde dogranmis ve de una bulanmis elmalarimizi da ekleyip karistiriyoruz. elmalari una ayri bir kapta bulayip, karisima eklerken silkeleyerek fazla ununu atarak ekliyoruz.. bunu yapmamiz onemli, cunku boylece elmalar dibe cokmeyecek, kekin icinde esit bir sekilde dagilacaklar. 



karisimimizin siyah olan ikinci kismina da, ben mari usulu* ile erittigimiz bitter cikolatamizi, ki bu cikolatanin miktari zeveke gore arttirilabilir, kakaomuzu, badem ozunu ve de unlanmis bogurtlenlerimizi ekliyoruz.. 




ben kelepceli yuvarlak kek kalibi kullandim.. tabi ki once kalibi yagladim.. ardindan oncelikle beyaz karisimi ardindan da siyah karisimi ustune dokup, 150 derecede onceden isitilmis firina kekimizi orta seviyede alt-ust ya da fanda koyuyoruz.. 15dk'da bir firinimizin isisini 10'ar derece yukselterek, en cok 180 dereceye cikacagiz, kekimizi pisiriyoruz.. 



kekin 30 dk sonra bir bicak yardimiyla pisip pismedigini kontrol ederek pisiriyoruz.. 

firindan ciktiktan sonra en az 15dk dinlendirdikten sonra kalibindan cikarip, uzerine ince bir tel suzgec ile pudra sekeri ekip, kenarlarini da susleme icin ayirdigimiz bogurtlenlerle susluyoruz.. 


biz yaptik yedik, cok leziz oldu, siz de yapip yiyin, mutlu olun :)

iyi pazarlar!

*ben mari usulu: kaynayan su ile dolu bir tencerenin icine, kisik ateste, sicaga dayanikli bir kaseyi icine su girmeyecek sekilde oturtarak icine eritmek istedigimiz malzemeyi koyarak pisirme islemi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder