emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

1 Eylül 2013 Pazar

bogurtlen ve elma receli

bu kadar bogurtlen ve elma ile ne yapilir derken, ee recel yapalim da mevsimi gecince de yiyelim afiyetle meyvelerimizi dedik.. aslinda recel deneyimim oldukca az.. o nedenle kara duzen denilen sekilde goz karari yaptik recelleri.. recelleri ben ve ev arkadasim beraberce yaptik.. zira elmalari soymak ve de bogurtlenleri toplamak cok da kolay bir is degil.. ve de pek emek yogun.. o nedenle hep dedigimiz gibi kolektif olarak yapilan her yemegin tadina doyum olmuyor.. receller de oyle oldu... 




malzemeler

elma (sanirim 3-4 kilo civariydi bizimkiler)
bogurtlen (2 kilo kadar)
toz seker
bir adet limon (yarim yarim kullanacagiz)
elma receli icin: 4-5 adet karanfil



hazirlanisi

elma receli icin: elmalari soyup, iri dilimlere boluyoruz.. derin ve yayvanca bir tencereye koydugumuz elmalarin uzerine kapatacak kadar sekerle ortuyoruz ve bir gece bekletiyoruz ki elmalar kendi sularini versin.. 



bogurtlen: ayni sekilde, hafifce yikadigimiz bogurtlenlerin de uzerini kapatacak kadar seker koyup bir gece bekletiyoruz.. 



sabah: iki tencerimizi de once hafif kisik, ki suyunu iyice versin, daha sonra sekerler iyice eriyince harli ateste pisiriyoruz.. kaynamaya baslayinca ikisinin de icine yarimsar limon ekliyoruz ki sekerlenmesin recellerimiz. elma recelinin icine de karanfilleri ekliyoruz.. karanfil hem guzel bir koku hem de renk vericek recelimize.. koyulugunu ara ara kontrol ederek kivamini begendigimiz noktada atesten aliyoruz.. biz receli yaparken bir noktada meyveleri icinden aldik ve surup kismini biraz daha fazla kaynattik.. bu yapiladabilir, yapilmayadabilir.. 

afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder