emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

7 Eylül 2014 Pazar

nuriyenin kaynatası

efenim kim bu nuriye diyebilirsiniz.. nuriyenin kaynatası şahane kabak-meze/başlangıç yemeğimizin ben tarafından uygun bulunmuş adı :) bu yemeği yaban ellerde osmanlı tarifi olduğundan beisle yemişliğim oldu.. hatta evin sahibi sofranın kurucusu pat, bu tarifi benim için özel olarak yapmıştı.. hani bildiğimi düşünmüş.. oysa ki bilmediğimi söyleyince ya bu osmanlı değil ya da sen bilmiyorsundur dedi :) epey de eğlendik benim bir osmanlı tarifini bilmeme, ehh osmanlı hanedanının torunuyum ya! yok yok, şaka bir yana, yediğimde gerçekten lezzetinden gözlerimi kapayıp tüm farklı tatları anlamak istedim bir kaç saniye.. ee bu kadar reklamdan sonra gelsin tarifi nuriyenin kaynatasının!






Malzemeler

bir adet uzun boyunlu kabak (farklı kabaklardan yapılabileceğini düşünüyorum*denemesi sizden!)
zeytinyağı
tarçın
toz ya da pul kırmızı biber
yoğurt
maydanoz
3-4 diş sarmısak


Yapımı

öncelikle kabağımız pek güzel olan sapını kesiyoruz.. kabağı da ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartıyoruz.. tabii kabağı yıkıyoruz dememe gerek yok sanırım.. sonra fotoğrafta da göreceğiniz gibi iri iri doğruyoruz. 

önceden fırınımızı 200 derecede ısıtıyoruz.. doğradığımız kabakları tepsiye koyduktan sonra üzerine hafif zeytinyağı gezdiriyoruz. sonra pul biber ve tarçını her dilimin üzerine serpiyoruz.. ve de ısınmış fırınımıza veriyoruz.. 

onlar fırında kızarırlarken, yoğurt ve rendelenmiş-çekilmiş sarmısağı birbirine karıştırıp hazırlıyoruz.. 

bir diğer taraftan da maydanozları yıkayıp, varsa rondoda biraz zeytinyağı ile çekerek ya da bir bıçak yardımıyla ince ince kıyarak hazırlıyoruz.. 


fırında kabaklar yumuşayana kadar pişirip, fırından çıkarmadan ızgarayı açıp hafifçe kızartıyoruz.. 



bu yemek sıcak servis ediliyor.. kabakları çıkarıp üzerine biraz sarmısaklı yoğurt ve de maydanozla süsleyerek servis ediyoruz.. 

afiyet bal şeker olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder