emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

8 Mayıs 2014 Perşembe

zevk-i kek

efenim bugun yine her zaman oldugu gibi icimden geldigince ve de canimin cektigi mevsim meyveleriyle bir kek yapmaya koyuldum... kek yarin bir takim olarak katilacagimiz ipucu avi oyunu ekibi icin.. ben de ilk kez oyunu oynayacagimdan heyecanliyim da :) kek deneysel, oyun deneysel, hadi bakalim ortaya ne cikacak :)



tarife gecelim de siz de bu gusel keki deneyebilin.. 

malzemeler

3 yumurta
250gr tam bugday unu
30gr kakao
dolu bir tahta kasik tereyagi
iki corba kasigi zeytinyagi
iki tahta kasigi seker (bu seker miktari keki az tatli sevenlere, dileyen sekeri arttirabilir)
500gr yogurt
bir avuc kiraz
10 tane kayisi
bi cimdik tarcin
bi paket kabartma tozu
bi paket vanilya



bildiginiz kek yapma usullerinden bir farki yok elbet kekimizin.. numerosu meyvelerinde :) un, seker, kabartma tozu, vanilin, eritilmis tereyagi ve de zeytinyaginin bir kasigi ve yogurdu ayni kabin icinde iyice karistiriyoruz.. mikser degil, elimizle.. tek farkli yontem olarak, unu elekten gecirdim.. var ise ne ala, yaparsiniz, yoksa da uzmeyiniz kendinizi, elemeden de olur zati.. 

sonra bu karisimi ikiye boluyoruz.. bir tanesine kakaoyu da katip karistiriyoruz.. 



kakaolu olanin icine, kirazlarin cekirdeklerini ayiklayip ve de kucuk bir kabin icine koydugumuz una bulayip meyveleri, atiyoruz.. hemen karistirmayin ama.. en son kalibimiza koyarken karistiricaz.. 

beyaz olan kek hamuruna da kayisilari kucuk kucuk dograyip ve  tabii kirazlar gibi una bulayip, hoopp atiyoruz.. ve yine karistirmiyoruz.. 



bu sirada firini 150 derecede isinmasi icin birakiyoruz.. 

firin isinirken, kek kalibini kalan zeytinyagi ile yagladik mi, kalibimiz hazir.. efenim kekimize gusel bi goruntu versin diye kalibin en altina yariya boldugumuz kayisilari dis yuzleri kaliba degecek sekilde diziyoruz.. uzerlerine biraz toz seker ve de bi cimdik tarcinimizi gezdirdikten sonra, azicik karistirdigimiz kakaolu karisimi dokuyoruz once.. sonra da ustune beyaz olan karisimi dokuyoruz... 



isinan firina kekimizi atiyoruz.. daha onceki tariflerde de bahsettigim gibi isiyi yavas yavas arttiyoruz taki 185 dereceyi bulana kadar.. son yarim saat 185 derecede pismeye birakiyoruz.. kucuk ve fansiz firinda yaklasik 1 saatte pisiyor, fanli firinda ise 45 dakika yeter.. iyice kabardiktan sonra, kacamak ve de hizli bir hareketle, uzunca bir bicagi keke daldirarak ne kadar pistigini de kontrol edebilirsiniz ama kekin cokme riskine karsi da temkinli olmakta fayda var :)



ne diyelim, afiyet bal seker olsun! yarin bize de bol enerji versin!!



bir de bizim gibi evde misafir varken yapmayin, erkenden ayrilmak zorunda kaldiklarindan kekin kokusu buruncuklarinda kaldi.. ama soz verdim, onlara da yapicam bu kekten.. biz simdi gecenin bu saati kekten yememeye calisalim bakalim :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder