bu gusel palamut tarifi beraberce cokca yemekler denedigim, cokcasini da ogrendigim ve her yaptigi yemegi zevkle yapan sevgili dayimdan.. palamut bomba bildigimiz kadari ile bir karadeniz tarifi elbette baska yerlerde de mutlaka benzerleri yapiliyordur.. palamutlar karadenizde egeye nazaran cok daha buyuk oluyor.. ama yine de cok kucuk olmayan orta boy bir palamutla da yapilabilir bu tarif.. palamut bu aylarda yani eylulden sonra daha da yaglanacagindan kizartmasi agir olabilir.. onun yerine bugulamasini ya da bomba yapmanizi tavsiye ederim.. tarifimiz soyle:
palamut kafası üstünde kalmak şartıyla
sırtından boyluboyunca yarılır... parçalar ayrılmaz altı kesilmez
bütün kalır... temizlenir yıkanır süzgece konulur...
malzemeler
3 ortaboy
soğan: kalınca yemeklik doğranır
4,5 adet sivri biber: küçük halkalar
şeklinde doğranır
3 ortaboy domates: kabukları soyularak küp küp
doğranır
1 demete yakın maydonoz: sapsız olarak çok ince doğranır
yeterince tuz, karabiber
1 yemek kasigi zeytinyagi
hazirlanmasi
tum malzemeler hazirlanip, karistirilir. palamut, pişirme
kağıdı veya yağlı kağıt iki kat yapılarak açık kısmı yukarıya gelecek
şekilde kağıda yatırılır.. karıştırılmış malzeme, balığın
içine doldurulur. kafası dahil olmak üzere balık ikiye katlanarak
kesilmemiş haline getirilir. kalan malzeme de üstüne ve yanlarına
koyulur. içine koyduğumuz kağıda hiç açık kalmamak üzere kundaklanır.
eger kağıtta ıslaklık var ise bir kat daha sarılmalıdır. kafa ve kuyruk
kısmına gelen kağıt burularak katlanır ve bir iple sıkıca bağlanır.
balığın gövde kısmıda 2-3 yerden iple sıkıca bağlanır.
180 veya 200
derece ısıtılmış fırına koyulur. takriben 1 saat sonra fırın açılarak
bıçakla üst kısmından kağıt delinerek 45 dakika daha pişirilir.
afiyet
olsun!
ercanotti menotti'ye de paylastigi gusel tarif icin cokca tesekkur!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder