emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

19 Mayıs 2013 Pazar

peynir - sarap gecesi..

tez bitti dedik ya.. iste o bitisin ardi gelen kutlamalardan bir tanesi.. cesit cesit peynirler denendi.. farkli cografyalarin ama ucuzundan saraplari icildi... 



peynirlerimiz pek lezizdi.. kayisili cedar, kuflu (blue cheese), eski keci, cedar (kasar) ve de manchego.. manchego ve cedar disindakiler ingilizlerin kendi urettikleri peynirler.. manchego da ispanyollarin la mancha bolgesinde uretilen bir koyun peyniri.. 60 gun ve iki yil araliginda bekletiliyor peynir.. tavsiye edilen ayva ezmesi ile yenmesi.. peynir tahtasinin ustunde gorulen bordo renkli kucuk parcalar da ayva ezmesi.. tabi ceviz ve incir de pek yakisiyor peynire...

cedar ise resimlerde gordugunuz mermer gorunumlu irlandada uretilen ve de adini irlandanin unlu birasi olan guinness'den alan guinness chedar.. o siyahliklar biranin peynire karistirilmasiyla elde ediliyor...

guzel bir arjantin sarabiyla da lezzetlendirdik gecemizi.. bu peynirler turkiye'de bulunmasi guc, bulunsa da cokca pahali peynirler.. olur ya yolunuz ingiltere'ye duserse denemeye degerler... burada oldukca makul fiyatlara bulunabildiginden luks sanilmasin yedigimiz ictigimiz! bir de blogumuzu ingiltere'den de takip eden cokca dostumuz var, onlara da selam olsun.. afiyetler...

hurma tatlisi

hurmanin da tatlisi mi olur demeyin.. oluyor, pek de guzel oluyor.. ilk yaptigimizda evdeki hurmalarla yapalim dedik ki miktarimiz cok degildi, herkes kapisti tatliyi.. deneyin derim hem pratik hem de pek lezzetli..

malzemeler (4 kisilik)

400g hurma (tercihen medjool)
500ml hazirlanmis koyu kahve (espresso-turk kahvesi, hatta makine kahvesi bile olur)
1 cay kasigi pudra sekeri (eger hurmalar seker ile kurutulmussa buna gerek yok, ama kendi dogrudan kurutulmussa-yani seker ilavesiz- o zaman ekleyebilirsiniz)
bir iki adet tarcin kabugu (ikiye bolerek eklenecek)
iki uc adet karanfil (sevmiyorsaniz eklemeyin)
seviyorsaniz kakule: tazeyse 20 adet, kuruysa 10 adet yeterli

servis icin

krema, labne peynir ya da yogurt

yapilisi

hurmalarin cekirdegi cikmis degilse, once cekirdekleri cikarilir.. ancak seklini korumaya calisin.. hepsini bir kaseye alin.. kahveyi hazirladiktan sonra sekerle isitin ve kakuleleri tam kaynamadan ekleyin.. daha sonra hurmalari da ekleyin.. biraz kaynasinlar.. daha sonra atesten alin tarcin kabugu ve karanfilleri de ekleyin ve 2 gun dolapta bekletin.. krema, labne peynir ya da yogurtla servis edin... 

ikinci bir yontem ise tum malzemeyi ayni anda ekleyerek kahvenin tamamen hurmanin icine cekilmesini saglayacak kadar kaynatin ve sicak servis edin.. 

afiyet olsun!!!

hamsili kaygana..

ilk tarifimiz sef ercanotti menotti'den! baska bir post'ta bahsetmistim hatirlarsaniz.. kendisi annemin kuzeni olan ve benim dayi dedigim ercan dayimdan bu tarif.. kendisiyle cokca yemek yapma firsatim olmustur.. daha da nicelerini yapacagiz beraber!! ne tursular kuruldu, ne zeytinler yapildi beraberce.. ama bu tarif ege'den degil karadeniz mutfagindan hamsili kaygana! kaygana ne derseniz omlettir kendisi, ama kaygana deriz biz.. oglen yemegi olarak cokca yenir.. ee o zaman tarif.. 

tarifimiz (4) kişilik.

mlzemeler:

4 adet yumurta
15adet hamsi tuzlu yada salamura tuzu çıkmış. ikisi de yoksa taze de olabilir 
1 demet nane
1 demet maydonoz
1 taze soğan(yeşil) 
1.5 çorba kaşığı un 
1 çaykaşığı tuz(eger taze hamsi kullandiysak) 
Kizartmak icin 3 corba kasigi zeytinyagi

hazırlanışı: 

genişçe bir kaseye sapları ayıklanarak nane ve maydonoz ince ince doğranır. taze soğan temizlenerek ince ince doğranır. hamsilerin kılçıkları temizlenir parçalar halinde eklenir. un ayrı bir kasede yavaş yavaş su katılarak orta katılıkta bulamaç haline getirilir ve malzemeye katılır. 4 yumurta malzemeye ilave edilir. isteğe göre tuz ilave edilir. güzelce karıştırılır. takriben 30 santim çapında bir teflon tava ateşte kızdırılıp zeytinyağı ilave edilir harlı ateşte yağ iyice kızdırıldıktan sonra karışım iyice karıştırılarak tavaya dökülür. ateş orta konuma getirilir ve alt kısmı kızartılır. sonra bir düz tabak yardımıyla ya da aman ben havada ceviririm diyorsaniz, havada cevirerek kaygana çevrilir. her iki tarafıda güzelce kızartılır salatalık eşliğinde servis yapılır.. 

AFİYET OSUN şef ercanotti menotti

pissin yemekler, hos olsun gonuller..

bir suredir sesimiz solugumuz cikmiyordu.. neden diyenleriniz, nedenini bilenleriniz, aa hic farketmedim diyenleriniz vardir elbet.. hayat alikoymustu o nedenle de yazamadik.. bu satirlari yazan ben gectigimiz hafta itibari ile doktor olmus bulundugumdan, bir sure ilgimi doktora tezime vermistim.. artik huzura ermis biri olarak yeniden bloga donus!! aa tabii yemekler yapilmadi, yenilmedi icilmedi sanilmasin bu surede.. tabi ki yapildi, deneysel olarak lezzetlere bakildi.. dostlar geldi koy su tezi bir kenara denildi.. uzun skype konusmalari yapildi.. tarifler alindi.. merakli emekciler cogaldi.. ancak yazmaya firsat yaratilamadi.. simdi o farki kapatacagiz.. haydi damaklarimizi zorlamaya, sevmedigimizi dusundugumuz lezzetleri yeniden denemeye!

22 Ekim 2012 Pazartesi

palamut bomba

bu gusel palamut tarifi beraberce cokca yemekler denedigim, cokcasini da ogrendigim ve her yaptigi yemegi zevkle yapan sevgili dayimdan.. palamut bomba bildigimiz kadari ile bir karadeniz tarifi elbette baska yerlerde de mutlaka benzerleri yapiliyordur.. palamutlar karadenizde egeye nazaran cok daha buyuk oluyor.. ama yine de cok kucuk olmayan orta boy bir palamutla da yapilabilir bu tarif.. palamut bu aylarda yani eylulden sonra daha da yaglanacagindan kizartmasi agir olabilir.. onun yerine bugulamasini ya da bomba yapmanizi tavsiye ederim.. tarifimiz soyle:


palamut kafası üstünde kalmak şartıyla sırtından boyluboyunca yarılır... parçalar ayrılmaz altı kesilmez bütün kalır... temizlenir yıkanır süzgece konulur... 

malzemeler

3 ortaboy soğan: kalınca yemeklik doğranır

4,5 adet sivri biber: küçük halkalar şeklinde doğranır 

3 ortaboy domates: kabukları soyularak küp küp doğranır 

1 demete yakın maydonoz: sapsız olarak çok ince doğranır 

yeterince tuz, karabiber 

1 yemek kasigi zeytinyagi

hazirlanmasi
tum malzemeler hazirlanip, karistirilir. palamut, pişirme kağıdı veya yağlı kağıt iki kat yapılarak açık kısmı yukarıya gelecek şekilde kağıda yatırılır.. karıştırılmış malzeme, balığın içine doldurulur. kafası dahil olmak üzere balık ikiye katlanarak kesilmemiş haline getirilir. kalan malzeme de üstüne ve yanlarına koyulur. içine koyduğumuz kağıda hiç açık kalmamak üzere kundaklanır. eger kağıtta ıslaklık var ise bir kat daha sarılmalıdır. kafa ve kuyruk kısmına gelen kağıt burularak katlanır ve bir iple sıkıca bağlanır. balığın gövde kısmıda 2-3 yerden iple sıkıca bağlanır. 

180 veya 200 derece ısıtılmış fırına koyulur. takriben 1 saat sonra fırın açılarak bıçakla üst kısmından kağıt delinerek 45 dakika daha pişirilir.

afiyet olsun!

ercanotti menotti'ye de paylastigi gusel tarif icin cokca tesekkur!

15 Ekim 2012 Pazartesi

cikolata parcali scone

Hafta sonu calisma zorunlulugunu daha katlanilabilir hale getirmenin yolunu buldum, bakalim bu heyecan daha ne kadar devam edecek :) Soyle ki: 1) Sizin gibi, okunacak kagidi, kitabi, yazilacak makalesi, hazirlanacak dersi veya hic olmadi, orulecek orgusu olan arkadaslara haber salinir, "buyrun brunch ve calisma Pazar'ina" diye. Gelen arkadaslarin her birisi bir brunch tarifi getirir, kahveler icilirken haril haril hazirliklar yapilir. Brunch biter bitmez, herkes evin bir kosesine cekilip faaliyete gecer. Bu gunun bilancosu: yemek yemekten yerinden pek kipirdayamamak, yazilan 3 sinav ve okunan 3.5 tane sinav kagidi. Ben halimden cok memnunum :) Bulut daha da memnun, cunku butun gun evdeydim!

Gunun bence en basarili brunch tarifi Amy'nin yaptigi kuru visneli scone'du. Ayni gunun aksami cikolata parcali versiyonunu yaptim, cok guzel oldu. Kahvaltida cok sekerli seyler sevmeyenler icin (benim Oslosum gibi <3) harika bir alternatif bence. Yapimi da kolay. Fakat onceden soylemesi, bu scone ailesi cok nazik, tarife uyulmasi sart. 

malzemeler

3 bardak un
2/3 paket tereyagi (veya margarin)
1/3 bardak seker (az sekerli demistim)
2.5 tatli kasigi kabartma tozu
0.5 tatli kasigi karbonat
1 cay kasigi tuz
1 yemek kasigi sirke
1 bardaktan 1 yemek kasigi az sut
Kuru meyva (uzum ve visne icine cok iyi gidiyor) veya cikolata parcalari, istege gore

yapilisi


Firin 225 dereceye isitilir. Un genisce bir kaba konur, tereyagi ince dilimler halinde kesilir (tereyaginin soguk olmasi cok onemli, hatta elimizi bile degdirmiyoruz erimesin diye) mikserle karistirilir, tereyagi bezelyeden kucuk parcalar haline gelip una karisincaya kadar. Kalan kuru malzemeler uzerine eklenir, bir iki defa karistirildiktan sonra sut uzerine dokulur. Yine bir kasikla, ve mumkun oldugunca az karistirarak bir hamur haline getirilir scone. Bir tepsiye yagli kagit serilip scone hamuru (cok nemli bir hamur olmayacak) 2 cm kalinliginda, yuvarlak bir sekilde yerlestirilir. Bu noktada uzun bir bicakla scone dilimlenir (fakat ayrilmaz, resimdeki gibi) ve firina verilir. 20-25 dakika arasi pisirilir ve daha ilikken yaninda cayla birlikte yenir. Afiyet olsun!

fransiz sogan corbasi (versiyon 2)

son bir haftayi sirayla hasta olmamaya calisarak gecirdigimiz icin bol bol corba yaptim. fransiz sogan corbasina hep bayilmisimdir zaten, bu sefer sarimsagi biraz fazla koyarak yaptim, nefis oldu. giderek babanneme benziyorum galiba ama sunu soylemeden gecemeyecegim, sogan ve sarimsak dogal antibiyotik ve antibakteriyelmis. adacayi, kekik ve biberiye de benzer ozelliklere sahipmis. dolayisiyla, bu Fransiz_Sogan_Corbasi_Versiyon2 olsun.

icindekiler

3 adet sogan, farkli renklerde olsa daha iyi oluyor, ozellikle beyaz sogan cok iyi gidiyor
8-10 dis sarimsak
6 bardak su (istenirse et veya tavuk suyu)
2 yemek kasigi tereyagi, 2 yemek kasigi zeytinyagi
yarim bardak kirmizi sarap
Dolu dolu bir kasik biberiye
Iki-uc dal adacayi
1 dolu tatli kasigi kekik
Tuz, karabiber

madem corba fransiz, o zaman paris sokaklarinda denk gelip pek sevdigimiz bir karakteri de defterime aktarmistim.. onu da ekleyelim... 

yapilisi

soganlari ceyrek halka olarak dograyalim, sarimsaklari da dilim dilim keselim. tencerede tereyagi-zeytinyagi karisimina ekleyelim. dusuk ateste karamelize edelim sogan ve sarimsaklari. bu neredeyse 20-25 dakika surecek, soganlar yanar gibi olursa telas etmeyin, karamelize etmenin dogasi bu. sonra uzerine kirmizi sarabimizi ekleyelim, 3-5 dakika icinde kopuklenmeye baslayacak, o kopukleri ayiralim, suyu uzerine dokelim. ben baharatlari kucuk bir tulbentin icine koyarak attim corbaya bu etapta, onu tavsiye ederim.
15-20 dakika daha dusuk ateste kaynattiktan sonra corbamiz hazir. afiyet olsun ve gecmis olsun!