emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

26 Eylül 2012 Çarşamba

fasulye makarnasi

bu gece kendime hizlica pisirdigim pratik yemeklerden ilki fasulye makarnasi.. cocuklugumdan beri severek yedigim, aslen bir karadeniz yemegi olan ve karadenizin farkli yorelerinde farkli sekillerde yapilan bir yemek... 

ben ise annemin izinde kucuk degisikliklerle yapiyorum.. 

malzemeler (4 kisilik)

ayiklanmis ve ikiye bolunmus seritler halinde yesil yarim kilo taze fasulye (yaptiginiz ulkeye gore cesitli turdeki yesil fasulyelerden yapilabilir, orn: ingiltere'de borulce gorunumlu yesil fasulyeyi tercih ediyorum)

1-2 yemek kasigi tereyagi ya da 3-4 yemek kasigi zeytinyagi (yagin oranini damak zevkinize ve varsa diyetinize gore ayarlayabilirsiniz)

1 cay kasigi tuz

5-6 dis sarmisak

1 cay kasigindan daha az karabiber

rendelenmis parmesan ya da kasar peynir

kucuk bir kase tazeden kavrulmus badem



yapimi

oncelikle yesil fasulyelerimizi uzerini tam ortmeyecek kadar soguk suyla hasliyoruz.. fasulyeleri yine zevkinize gore biraz diri birakabilir ya da iyice pisirebilirsiniz.. fasulyeler haslandiktan sonra suzup bir kenara aliyoruz.. 

ve hasladigimiz tencerede yagimizi erimesi ya da kizmasi icin birakiyoruz.. tereyagi kullanirsaniz, yagi yakmadan once malzemeleri ekleyin.. 

kizgin yagin icine soydugumuz ve ince ince kiydigimiz sarmisaklarimizi atip, hafif rengini alana kadar yagda ceviriyoruz.. bu asamada ocagin alti cok acik olmasin. cunku sarmisak kolayca kararabiliyor.. 

sarmisaklar rengini alinca suzulmus fasulyelerimizi tuz ve karabiber ekleyerek yagin icine atiyoruz. ara ara karistirarak yaklasik 5-6 dk biraz daha yuksek ateste fasulyeleri ceviriyoruz.. istenirse fasulyelerin biraz dibini tutturmak icin atesten almadan bir sure karistirmadan tencerede birakin.. 

hazir olan yemegimizi derince bir kaba alip uzerine rendenlenmis parmesan ya da kasar peynir ile servis edebiliriz.. ayrica taze yani kavrulmamis tuzsuz bademleri firinda hafifce kavurarak kucuk kiriklar halinde de fasulyeye ekleyebilirsiniz..

bu yemegi garnitur olarak izgara et, balik ya da tavukla da servis edebilirsiniz.. ya da tek basina yemek olarak yenilebilir.. 

benim bu gece hazirladigim pek lezzetli oldu.. ama ben bu kez sarimsak koymadan yaptim.. sarmisaksiz da cok lezzetli oldugunu soylemeden gecemiyecegim.. 

ee afiyet olsun!




Hamsi Tava

bugun itibari ile karadeniz yemeklerinden olusan bir bolume basliyoruz.. tarifler sevgili annemden.. ilki unlu hamsi tava.. ben cocukken en buyuk teyzemin trabzon'daki evine gittigimizde bahcede kizartirlardi hamsiyi.. ben de basinda beklerdim kediler gibi :)) 

malzemeler

1 kg hamsi (yikanmis, temizlenmis)
1 su bardagi misir unu
bir tatli kasigi tuz
kizartmak icin sivi yag

yapilisi

orta boy bir tavaya sivi yagi koyuyoruz.. bir milim kadar yag yeterli.. yani tavanin tabanini hafifce kaplayacak kadar yag yeterli.. harli ateste, yagin kizmasini bekliyoruz.. yagin kizginligini icine bir iki parca un serperek anlayabiliriz.. eger unlar kizarmaya baslarsa yagimiz hazirdir.. 

bu sirada suyu suzulmus hamsileri tuzla karistirilmis misir ununa buluyoruz.. tavaya koymadan once guzelce silkeliyoruz. kizgin tavamizin tum tabanini kaplayacak sekilde hamsileri birbirne bitisik olarak diziyoruz ki cevirirken butun olarak cevirebilelim.. alt tarafi kizarinca, kapakla ya da duz bir tabak yardimi ile hamsileri cevirin ve diger tarafi da pistikten sonra servise hazirdir.. 

bu cevirme isini kolaylastirmak icin karadenizde ozel bir tava var.. balik tavasi.. eger yolunuz karadenize duserse mutlaka bir tane edinin.. tavanin ozelligi su: kenarlari cok yuksek degil ve ayni zamanda hamsileri kolayca cevirebilmeniz icin tavanin icine oturan kenarliksiz bir kapagi var.. boylece tavanin taban alanini kaplayan hasiler bir butun olarak ceviriliyor.. tavanin da ozelliginden olsa gerek, evde hamsi yapildiginda kac tava yersin diye sorulur :)) 

Afiyetler olsun...





Susamli Ton Baligi



En basit, ayni zamanda en gosterisli yemekler listesinin en tepesinde susamli ton baligi var benim icin :)

Malzemeler (2 kisi icin)

2 ton baligi biftegi
2 avuc usam (kavrulmus olsa daha iyi)
Biraz sivi yag, tuz biber



Yapilisi

Bu yemegi yapmayi en sona birakmayi tavsiye ediyorum, hazirlanmasiyla beraber 5-7 dakika civari suruyor.

Ton bifteklerini yikadiktan sonra kurulayin, tuz ve karabiber ektikten sonra ici susam dolu tabakta onlu arkali iyice susama bulayin.

Diger bir onemli nokta da kizgin tava kullanmak! Bir iki kasik sivi yagda onu ve arkasi 2'ser dakika olmak uzere tonlari pisirin (fakat, "yok, ben ici iyi pismis istiyorum" derseniz, o zaman daha uzun).

Oldu bitti. Bence bu yemek beyaz pirincle sahane oluyor :) Afiyet olsun!

24 Eylül 2012 Pazartesi

salata ve balık için roka sosu


roka sosu özellikle beyaz etli ızgara balıklarla servis      edilebilir.. Balık restoranlarında balığın yanında gelen roka ve limon ikilisini birleştirip pratik bir sosa dönüştürdük..

malzemeler
bir bağ roka
1 limonun suyu (taze sıkılmış)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarmısak (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz

yapımı
bütün malzemeleri tamamen sos haline gelene kadar rondodan geçiriyoruz.
sosumuz hızlıca hazır oluyor.

salata için domates sosu


salatalarınızın daha lezzetli olması için kullanılabilecek bir sos
malzemeler
3 adet orta boy yumuşaklarından soyulmuş domates
1 tatlı kaşığından daha az tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yada 2 diş sarmısak (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tane kimyon (isteğe bağlı)

yapımı
domatesleri küçük küçük doğradıktan sonra, tüm malzemelerle rondodan geçirip salatamızın üzerine döküyoruz.

ezme


malzemeler

2 yemek kaşığı acı ya da tatlı biber salçası
1 kalın dilim beyazpeynir
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
kırılmış ceviz
pulbiber (isteğe bağlı)

yapımı

bütün malzemeleri rondodan geçirip, kızarmış ekmek ya da yağsız krakerlerle servise hazır…

arnavut ciğeri


ciğer için gerekli olan malzemeler
1/2 kilo ciğer
2 yemek kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz tatlı biber
1 büyükçe kase un
1 çay kaşığı tuz
sıvı yağ

garnitür için gerekli olan malzemeler
2 adet orta boy beyaz ya da kırmızı soğan
4 yemek kaşığı çok ince kıyılmış maydanoz (elde kıyılmış)
1.5 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı tuz

arnavut cigeri yapmak icin cokca tarif denemis birisi olarak.. en lezzetli tarifin bu oldugunu soylemeliyim.. ev disinda yediginiz, begendiginiz cigerlerden farksiz olacak, emin olun!




 ciğerin hazırlanışı 
ciğerleri küp küp doğradıktan sonra bol su ile yıkıyoruz. 10 dakika süzgeçte beklettikten sonra havlu peçete ile iyice kuruluyoruz. kuruyan ciğerleri karbonat ve toz bibere buladıktan sonra iki saat buzdolabında dinlendirmeye bırakıyoruz.
ciğerleri iki saat sonra tuzla karıştırdığımız una buluyoruz. ciğerlerin üzerindeki fazla olan unu silkeleyerek temizliyoruz.
derin bir tava ya da tencerede önceden kızdırdığımız sıvı yağın içine kabın taban alanını kaplayacak kadar ciğeri atıp, bir kere çevirerek ortalama 3 dakika kızartıyoruz.
kızaran ciğerleri havlu peçete serdiğimiz bir tabağa alarak fazla olan yağın süzülmesini sağlayabiliriz.

garnitürün hazırlanışı
soğanları soyduktan sonra ikiye bölün, yarım halka olacak şekilde ince ince doğruyoruz.
soğanın acılığını almak ve midesi hassas olanlar için soğanı bir tatlı kaşığı tuzla iyice avuyoruz. ovduğumuz soğanları yıkayıp iyice sıkarak sularını süzüyoruz. bir kaç dakikalığına buzluğa koyup çıkarıyoruz. sumak ve maydanozu ekleyip karıştırdığımız garnitürümüzü geniş bir düz tabağa yaydıktan sonra kızarttığımız ciğerleri üzerine koyup servis edebiliriz.