emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

22 Ekim 2012 Pazartesi

palamut bomba

bu gusel palamut tarifi beraberce cokca yemekler denedigim, cokcasini da ogrendigim ve her yaptigi yemegi zevkle yapan sevgili dayimdan.. palamut bomba bildigimiz kadari ile bir karadeniz tarifi elbette baska yerlerde de mutlaka benzerleri yapiliyordur.. palamutlar karadenizde egeye nazaran cok daha buyuk oluyor.. ama yine de cok kucuk olmayan orta boy bir palamutla da yapilabilir bu tarif.. palamut bu aylarda yani eylulden sonra daha da yaglanacagindan kizartmasi agir olabilir.. onun yerine bugulamasini ya da bomba yapmanizi tavsiye ederim.. tarifimiz soyle:


palamut kafası üstünde kalmak şartıyla sırtından boyluboyunca yarılır... parçalar ayrılmaz altı kesilmez bütün kalır... temizlenir yıkanır süzgece konulur... 

malzemeler

3 ortaboy soğan: kalınca yemeklik doğranır

4,5 adet sivri biber: küçük halkalar şeklinde doğranır 

3 ortaboy domates: kabukları soyularak küp küp doğranır 

1 demete yakın maydonoz: sapsız olarak çok ince doğranır 

yeterince tuz, karabiber 

1 yemek kasigi zeytinyagi

hazirlanmasi
tum malzemeler hazirlanip, karistirilir. palamut, pişirme kağıdı veya yağlı kağıt iki kat yapılarak açık kısmı yukarıya gelecek şekilde kağıda yatırılır.. karıştırılmış malzeme, balığın içine doldurulur. kafası dahil olmak üzere balık ikiye katlanarak kesilmemiş haline getirilir. kalan malzeme de üstüne ve yanlarına koyulur. içine koyduğumuz kağıda hiç açık kalmamak üzere kundaklanır. eger kağıtta ıslaklık var ise bir kat daha sarılmalıdır. kafa ve kuyruk kısmına gelen kağıt burularak katlanır ve bir iple sıkıca bağlanır. balığın gövde kısmıda 2-3 yerden iple sıkıca bağlanır. 

180 veya 200 derece ısıtılmış fırına koyulur. takriben 1 saat sonra fırın açılarak bıçakla üst kısmından kağıt delinerek 45 dakika daha pişirilir.

afiyet olsun!

ercanotti menotti'ye de paylastigi gusel tarif icin cokca tesekkur!

15 Ekim 2012 Pazartesi

cikolata parcali scone

Hafta sonu calisma zorunlulugunu daha katlanilabilir hale getirmenin yolunu buldum, bakalim bu heyecan daha ne kadar devam edecek :) Soyle ki: 1) Sizin gibi, okunacak kagidi, kitabi, yazilacak makalesi, hazirlanacak dersi veya hic olmadi, orulecek orgusu olan arkadaslara haber salinir, "buyrun brunch ve calisma Pazar'ina" diye. Gelen arkadaslarin her birisi bir brunch tarifi getirir, kahveler icilirken haril haril hazirliklar yapilir. Brunch biter bitmez, herkes evin bir kosesine cekilip faaliyete gecer. Bu gunun bilancosu: yemek yemekten yerinden pek kipirdayamamak, yazilan 3 sinav ve okunan 3.5 tane sinav kagidi. Ben halimden cok memnunum :) Bulut daha da memnun, cunku butun gun evdeydim!

Gunun bence en basarili brunch tarifi Amy'nin yaptigi kuru visneli scone'du. Ayni gunun aksami cikolata parcali versiyonunu yaptim, cok guzel oldu. Kahvaltida cok sekerli seyler sevmeyenler icin (benim Oslosum gibi <3) harika bir alternatif bence. Yapimi da kolay. Fakat onceden soylemesi, bu scone ailesi cok nazik, tarife uyulmasi sart. 

malzemeler

3 bardak un
2/3 paket tereyagi (veya margarin)
1/3 bardak seker (az sekerli demistim)
2.5 tatli kasigi kabartma tozu
0.5 tatli kasigi karbonat
1 cay kasigi tuz
1 yemek kasigi sirke
1 bardaktan 1 yemek kasigi az sut
Kuru meyva (uzum ve visne icine cok iyi gidiyor) veya cikolata parcalari, istege gore

yapilisi


Firin 225 dereceye isitilir. Un genisce bir kaba konur, tereyagi ince dilimler halinde kesilir (tereyaginin soguk olmasi cok onemli, hatta elimizi bile degdirmiyoruz erimesin diye) mikserle karistirilir, tereyagi bezelyeden kucuk parcalar haline gelip una karisincaya kadar. Kalan kuru malzemeler uzerine eklenir, bir iki defa karistirildiktan sonra sut uzerine dokulur. Yine bir kasikla, ve mumkun oldugunca az karistirarak bir hamur haline getirilir scone. Bir tepsiye yagli kagit serilip scone hamuru (cok nemli bir hamur olmayacak) 2 cm kalinliginda, yuvarlak bir sekilde yerlestirilir. Bu noktada uzun bir bicakla scone dilimlenir (fakat ayrilmaz, resimdeki gibi) ve firina verilir. 20-25 dakika arasi pisirilir ve daha ilikken yaninda cayla birlikte yenir. Afiyet olsun!

fransiz sogan corbasi (versiyon 2)

son bir haftayi sirayla hasta olmamaya calisarak gecirdigimiz icin bol bol corba yaptim. fransiz sogan corbasina hep bayilmisimdir zaten, bu sefer sarimsagi biraz fazla koyarak yaptim, nefis oldu. giderek babanneme benziyorum galiba ama sunu soylemeden gecemeyecegim, sogan ve sarimsak dogal antibiyotik ve antibakteriyelmis. adacayi, kekik ve biberiye de benzer ozelliklere sahipmis. dolayisiyla, bu Fransiz_Sogan_Corbasi_Versiyon2 olsun.

icindekiler

3 adet sogan, farkli renklerde olsa daha iyi oluyor, ozellikle beyaz sogan cok iyi gidiyor
8-10 dis sarimsak
6 bardak su (istenirse et veya tavuk suyu)
2 yemek kasigi tereyagi, 2 yemek kasigi zeytinyagi
yarim bardak kirmizi sarap
Dolu dolu bir kasik biberiye
Iki-uc dal adacayi
1 dolu tatli kasigi kekik
Tuz, karabiber

madem corba fransiz, o zaman paris sokaklarinda denk gelip pek sevdigimiz bir karakteri de defterime aktarmistim.. onu da ekleyelim... 

yapilisi

soganlari ceyrek halka olarak dograyalim, sarimsaklari da dilim dilim keselim. tencerede tereyagi-zeytinyagi karisimina ekleyelim. dusuk ateste karamelize edelim sogan ve sarimsaklari. bu neredeyse 20-25 dakika surecek, soganlar yanar gibi olursa telas etmeyin, karamelize etmenin dogasi bu. sonra uzerine kirmizi sarabimizi ekleyelim, 3-5 dakika icinde kopuklenmeye baslayacak, o kopukleri ayiralim, suyu uzerine dokelim. ben baharatlari kucuk bir tulbentin icine koyarak attim corbaya bu etapta, onu tavsiye ederim.
15-20 dakika daha dusuk ateste kaynattiktan sonra corbamiz hazir. afiyet olsun ve gecmis olsun!

14 Ekim 2012 Pazar

piraye

piraye benim farkli tarifleri denerken kendi tarifime ulastigim lezzetli bir tuzlu kek-mucver karisimi bir lezzet.. bugun yaptim.. ve afiyetle yedik.. cay saatinde, ogle yemeginiz olarak yiyebilirsiniz.. tarifimiz..

malzemeler

2 adet pirasa
2 adet kabak
5-6 dal taze nane
yarim demet maydanoz
1/3 demet dereotu
3 yumurta
1.5 su bardagi bugday unu
1 su bardagi misir unu
1 paket kabartma tozu
1 cay bardagi zeytinyagi
2 dolu yemek kasigi yogurt
tuz
toz karabiber



yapimi

pirasalarimizi ayiklayip yikadiktan sonra ince ince kiyiyoruz.. nane, maydanoz ve dereotumuzu da yikadiktan sonra ince ince kiyiyoruz.. en son kabugu soyulmamis kabagimizi rendeliyoruz.. kabagi en sona birakin cunku kabak sulaniyor.. 



tum sebzelerimizi hazirladiktan sonra derince bir kasede iyice karistiriyoruz.. elde ettigimiz karisimdan bir kase ayiriyoruz.. ayirdigimiz kismini rondodan icine 2 yemek kasigi zeytinyagi da ekleyerek bir sos elde edene kadar geciriyoruz.. bu sosu pirayeyi yesil yapabilmek icin yapiyoruz.. yani bu sayede dilimlerimiz yesil kek dilimleri olucaklar.. bunu kenara alip, karisimimiza yumurtalarimizi kirip iyice karistiriyoruz.. karisima istedigimiz kadar tuz ve karabiberi ekliyoruz.. ve rondoda hazirladigimiz yesillik sosumuzu da ekliyoruz.. kalan zeytinyagi ve yogurdu ekledikten sonra iyice karistiriyoruz.. 


karisimimizin icine en son iki cesit unumuzu ve kabartma tozunu ekleyip, karistiriyoruz... sebzesi cok yogun bir karisim elde ediceksiniz.. ve de cok kati olmayacak.. 


onceden yagladigimiz kek kalibimiza karisimimizi dokuyoruz.. ben genisce daire seklinde bir kalip tercih ettim.. cok derin bir kalip tercih etmemenizi tavsiye ederim.. cunku piraye cok kabarmayacak ama ayni zamanda iyi de pismesi icin cok derin olmayan bir kaliba ihtiyacimiz var.. 


onceden 180 derecede isittigimiz firinimiza pirayeyi koyuyoruz.. bu tip yemekleri pisirirken yavas yavas derecesini arttiriyorum.. boylece daha iyi kabariyor ve pisiyor.. 190 dereceye kadar yavas yavas yukselterek 1 saat kadar pisiriyoruz.. 




piraye'niz hazir! yanina bir de cay yapin, mis.. ev arkadasimla biz oyle yaptik.. tadina da doyamadik!


afiyet olsun!! 

13 Ekim 2012 Cumartesi

gusel bir pazar kahvaltisi...

aslinda bu hazirladigim tabak bir ogle saatinde yenildi.. sabah cornflakes'le gecistirilen kahvaltinin ardindan spor gelince, hem aclik hem de protein ihtiyacini karsilamak ve tabii bir de goz zevkimizi de doyurmak icin usenmedim bu tabagi hazirladim... 



malzemeler

iki adet yumurta
iki-uc dilim hellim peynir
irice bir domates
4-5 zeytin
3-4 sosis
2 yemek kasigi sut
3-4 yemek kasigi zeytinyagi
1 yemek kasigi sivi yag ya da 1 tatli kasigi tereyagi
kekik
ogutulmus tane karabiber
tuz


hazirlanmasi

once firinda pisireceklerimizi hazirlayacagiz.. cunku cirpilmis yumurta (scrambled eggs) cok hizli pisiyor.. 

firina koymak icin sosislere fotografta gordugumuz gibi kucuk cizikler atiyoruz.. bunlari icine pisirme kagidi serilmis orta boy bir tepsiye koyuyoruz.. ayni tepsinin bir baska kosesine de irice dilimledigimiz domatesleri koyuyoruz.. ikisinin de ustune birer kasik zeytinyagi gezdiriyoruz.. 200 derecede isittigimiz firinimiza izgarayi acarak hazirladigimiz tepsiyi koyuyoruz.. hellimleri de ayni tepsiye koyacagiz ama onlar daha hizli kizardigindan biraz daha gec koyacagiz.. ben bu kez hepsini ayni anda koydugum icin tepsiye hellimler biraz yandi..


sosisler ve domatesler pismeye baslayinca, hellim dilimlerimizi de tepsiye ekliyoruz ve onlarin uzerine de 1 kasik zeytinyagi ve kekik gezdirip yeniden firina koyuyoruz.. 

firindakiler tam olarak kizarinca, firini kapatiyoruz ve tepsiyi icinde birakiyoruz.. 


bu sirada cirpilmis yumurtamizi yapmak icin kucuk bir tavaya tereyagi ya da siviyagi koyuyoruz, yag biraz isininca ama kizmadan iki yumurtayi kiriyoruz.. uzerine ogutulmus karabiberimizi ve tuzumu ekliyoruz.. ve hemen karistirmaya basliyoruz.. yumurtalar katilasmaya yuz tutmadan sutumuzu de ekliyoruz.. sut yerine krema da koyabilirsiniz.. daha lezzetli olacaktir ama biraz daha fazla kalorili :)) bu islemleri yaparken karistirmayi hic birakmiyoruz.. tavsiyem kasik yerine tahta dar agizli bir spatula kullanmaniz.. ve spatulayi dik sekilde kullanmaniz.. yumurtalarin tamami katilasmadan yani biraz sulu suluyken tavadan aliyoruz ve tabagimiza koyuyoruz.. yanina da firinda pismis diger malzemeleri ekliyoruz.. 

istersek zeytinlerimizi, kizarmis ekmegimizi ve taze cayimizi da alarak afiyetle yiyoruz!

afiyet olsun!!

emekci begendi

guzel bir patlican yemegi.. cok da kolay... aslinda patlicanlari kozlemek icin almistim ama sonra usendim diyelim :)) daha pratik biseyler yapayim dedim.. yaptik, yedik, begendik.. yemege de emekci begendi adini verdim.. tarif soyle..


malzemeler

3-4 patlican
1 adet orta boy sogan (kirmizi sogan olursa daha iyi oluyor ama beyaz sogan da olur)
3-4 dis sarmisak (ben bu kez eklemedim cunku yanindaki diger yemek de sarmisakliydi)
yarim demet madanoz
2 adet orta boy domates
1 yemek kasigi kurutulmus domates salcasi (bulamazsaniz domates salcasi da olur)
3 yemek kasigi zeytinyagi
tuz 
karabiber
1.5 tatli kasigi toz kimyon


hazirlanisi

once patlicanlari soymadan ikiye sonra da boylu boyunca dilimler olarak kesiyoruz. bu dilimler cok uzun olacagindan iki ya da uce boluyoruz.. patlican dilimlerini cok ince kesmeyin.. irice dilimler hem daha guzel bir goruntu oluyor hem de daha lezzetli.. tuzladigimiz patlicanlari suya koyuyoruz.. 

once sogani yarim halkalar seklinde dograyip, iki yemek kasigi zeytintaginda ceviriyoruz.. bu sirada sarmisaklarin kabugunu soyduktan sonra havanda ezmeden, catlatiriyoruz.. catlattigimiz sarmisaklari dograyip, soganlarin yanina atiyoruz.. yanmadan yagda biraz daha ceviriyoruz.. 

daha sonra salcayi ekliyoruz ve biraz pismesi icin karistiriyoruz.. sudaki patlicanlarimizi suzup sonradan suyunu iki elimizle bastirarak iyice cikariyoruz... patlicanlari da tenceremize ekledikten sonra irice yine dilimler halinde dogranmis domatesleri, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip son kez karistiriyoruz.. 


karisimin uzerine patlicanlari ortmeyecek kadar ancak yarisina kadar su koyuyoruz.. maydanozlari irice dograyip tencerenin ustunu kaplayacak seklinde ekliyoruz.. tencerenin kapagini kapatip, kisik ateste pismesi icin birakiyoruz.. 




arada karistirmak yerine tencereyi silkeliyoruz arada.. 20-25 dakika kadar pisme suresi var.. maydanozlarin rengi degisince ve patlicanlar ezilmeden atesten aliyoruz.. kalan bir kasik zeytinyagini da yemegin uzerine gezdirip dinlenmesi icin birakiyoruz..

afiyet olsun!

8 Ekim 2012 Pazartesi

şıra lapası


selamlar.. bu aralar tarif yazma konusunda biraz yavasladik.. isler gucler bastirmakta.. o nedenle vakit buldukca yazmaya calisiyoruz.. ne yazik ki pek fazla da fotograf yukleyemiyoruz.. cunku bunlar onceden yaptigimiz tarifler.. ve ancak yeniden yaptikca fotograflarimiz da gelecek.. ara ara cizimlerden ekleyecegim bugunlerde.. tarife baslamadan, bu tarifin ozel istek uzerine buraya eklendigini soylemem lazim.. ingiltere'de bir suredir gurbetci olan gusel arkadasim demet ozel olarak istedi bu tarifi.. anneannesinin yaptigi bir tarifmis.. bu da bir karadeniz tarifi.. tahmin edeceginiz uzere arkadasim da bir laz kizi.. o adini samaska olarak hatirliyor.. annemler şıra lapası dermis.. anneme demet'in hatirladiklarini anlatinca şıra lapası o dedi.. ve de tarifini soyle verdi.. 

malzemeler

1 litre kutuda 100% dogal uzum suyu (aslinda tarifte mayhos tatli ve kokulu uzumlerden az suda kaynatip uzum suyu ilave ediliyor.. tabi elde edilen su tulbentten geciriliyor.. ama bu cok zahmetli oldugundan hazir uzum suyu kullanilabilir..)
1 su bardagi su
1 cay bardagi misir unu
1 yemek kasigi bugday unu
1 yemek kasigi nisasta
istenirse seker ilave edilebilir (2 yemek kasigi kadar)


hazirlanisi

uzum suyu ve su bir tencerede orta ateste karistirilir.. misir unu, bugday unu ve nisasta ilave edilir.. hepse karistirilarak muhallebi gibi pisirilir.. koyulasinca nemli borcama dokulur..


soğuyunca dilimlerin servis ederken üzerine istenirse süt dökülür.. istege bagli olarak piserken seker de ekleyebilirsiniz.. ama tadi eksimtirak olacak, sasirmayin :))

afiyet olsun!!

7 Ekim 2012 Pazar

zumur

cok pratik bir karadeniz yemegi daha.. bizim ailenin yemek yapmaya pek merakli erkeklerinden olan kuzenimden ogrendigimiz bir yemek.. ozellikle evde bayat ekmeklerle basbasa kaldiysaniz onlari tuketmek icin iyi bir cozum :)

malzemeler

5-6 dilim bayat ekmek (misir veya bugday)
3 yemek kasigi tereyagi
4 yumurta

yapimi

ekmekleri gelisiguzel ufaliyoruz.. erittigimiz tereyaginda karistirarak kavuruyoruz.. yumurtalari bir kasede kirip, cirpiyoruz.. sicak ekmeklerin uzerine dokup, karistiriyoruz.. sicakken de afiyetle yiyoruz..

afiyet olsun!

4 Ekim 2012 Perşembe

kacamak

yine bir karadeniz yemegi.. adi pek ilginc.. neden kacamak demisler bulmali.. cok pratik bir yemek oldugu kesin!

malzemeler

1 su bardagi misir unu
2 yemek kasigi (dolu dolu) tereyagi
pekmez

yapimi

misir ununu 5 dakika tereyaginda kavuruyoruz.. 

uzerine istedigimiz kadar pekmez dokup sicak servis ediyoruz..

afiyet olsun!



plaska

yine bir karadeniz yemegi... paspanik'e benzedigini soyleyebiliriz.. ama bu kez misir unu kullaniyoruz.. 

malzemeler

1 cay bardagi yogurt
1 su bardagi misir unu
2 pirasa
1 cay bardagi sivi yag
yarim paket kabartma tozu

yapimi

pirasalari ince ince kiyiyoruz.. yogurt ve sivi yag ile karisitiriyoruz.. daha sonra misir unu ve kabartma tozunu ekleyip karistiriyoruz.. 

onceden 180 derecede isittigimiz firina, yaglanmis bir firin kabi icine malzemelerimizi dokerek koyuyoruz.. uzeri iyice kizarana kadar pisiriyoruz.. 

afiyet olsun!

paspanik (kapsiz)

bu gece karadeniz yemeklerinden devam ediyorum.. 

malzemeler

1 cay bardagi yogurt
3 tane pirasanin yesil kisimlari
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 tatli kasigi karabiber
yarim paket kabartma tozu
1 su bardagi un
1 cay bardagi sivi yag ya da zeytin yagi

yapimi

pirasalari ince ince kiyiyoruz.. dereotu ve maydanozu gelisiguzel dogruyoruz.. hepsini derin bir kapta karistiriyoruz..

sebzelere yogurdu, yag, karabiber ve tuzu ekleyip karisitiriyoruz..

tum karisima un ve kabartma tozunu ekliyor, karistiriyoruz..

firini 180 derecede isitiyoruz.. 

yagladigimiz firin kabimiza karisimi dokuyoruz.. kizarincaya kadar pisiriyoruz..

afiyet olsun!

fasulye dible

bir kac gundur blog'a dokunamadim.. donem basladi isler yogunlasti.. ama bu gece bir suredir blogu actigimizdan beri bircok arkadasimin sordugu unlu karadeniz yemegi dibleyi yazayim dedim.. ben yesil fasulyeli dible tarifi yazacagim ama dibleyi farkli sebzelerle de yapabilirsiniz.. pirasa gibi.. karadenizde coklukla yapilan diger bir dible de karalahana diblesi tabii.. bulabilirseniz deneyin derim..

malzemeler

yarim kilo taze fasulye
1 orta boy sogan
1 cay bardagi pirinc
1 cay bardagi zeytinyagi
karabiber
tuz

yapimi

fasulyelerimizi yikayip ayikladiktan sonra 1 cm kalinliginda dilimliyoruz.. hangi sebzeyi kullanicaksak o sebzeyi de ince ince dogramak gerekiyor.. fasulyeleri bol suda hasliyoruz.. suzuyoruz..

sogani kavurmak icin kucuk kucuk kup kup dogruyoruz ve zeytinyagi ile kavuruyoruz.. soganlar pembelestiginde once pirinci ekliyoruz ve kavuruyoruz.. 

daha sonra suzulmus fasulyemizi ekliyoruz.. damagimiza uygun sekilde tuz ve karabiber ekliyoruz.. kisik ateste pirincler pisine kadar kapagini kapatiyoruz. 

pirincler pistiginde ilik servis edebiliriz..

afiyet olsun!

2 Ekim 2012 Salı

kakuleli bamya

Gecen hafta Washington DC'de bir denk getirip gidemedigimiz Turkiye yemekleri yapan bir lokantaya gittik. Orda yedigim bamya gibi bamya (ananem ve anneminki haric) yemedim. 2 denemeden sonra yaklastim saniyorum aslina.

malzemeler


Yarim kilo bamya
Bir buyuk sogan
1 kasik salca veya iki-uc kasik ezilmis domates (cok fazla domates oldugu zaman tadi baskin cikiyor)
10 civari kakule, 1 karanfil
Karabiber
Tuz

yapilisi

Once soganlar bir iki kasik yagda pembelesme kivamini coook gecene kadar kavrulur (karamelize olana kadar). Ben kakuleleri Oslosumun tavsiyesiyle once ezdim, sonra da bir parca tulbente sardim.
Kalan butun malzeme, bamya, kakule, salca bir miktar suyla eklenir, 20 dakika kadar pistikten sonra alti kapanir -bamyalar erimeden once. Kitir leblebi bulabilsem, onu da atacaktim icine ancak ne care.
Pek guzel oldu. Afiyet olsun :)

cin usulu borulce (Stir-fry)


Cumartesi aksami kucuk bir arkadas grubu bize (Bulut ve ben) yemege geldiler. Emekcinin Mutfagi'na yazabilmek icin yeni birkac yemek yaptim, ancak hepsi sebze yemegi olunca Bulut hic memnun olmadi, o yuzden kendisine bir kutu ton baligi acildi. Onun tarifini buraya yazmiyorum, konserve acacaginiz varsa olay bitmis demektir :)

Gecenin en kolay yemegi odulunu bu stir-fry borulceye veriyorum.

malzemeler

1/2 kg Taze borulce veya ince fasulye
Dovulmus sarimsak ve zencefil, eger taze zencefil yoksa toz zencefil de cok iyi gidiyor
4-5 yemek kasigi soya sosu
1 yemek kasigi nisasta
Bir iki kasik yag, kizartmak icin
Yarim bardak su
Bir avuc susam

yapilisi

Icine yag konulmus tava kizdirilir ve sarimsak, zencefil ve borulce hep beraber icine atilir, yuksek ateste bir 5 dakika kadar pisirilir. Eger kitir olsun istenmezse borulceler, daha uzun pisirilir, daha dusuk ateste, yoksa sarimsaklar yanar (yaktim, ordan biliyorum). Soya sosu, su ve nisasta bir bardakta karistirilir ve bu karisim borulcelerin ustune dokulur. 2-3 dakika sonra atesten alinip, uzerine susam ekilir, direk servis edilir. Afiyet olsun :)