emekçinin mutfağı

emekçinin mutfağı

30 Eylül 2012 Pazar

pratik humus

humus turkiye'de yasarken ne kadar zor yapmasi diye duydugum.. ege ve karadeniz mutfaginin da pek ilgilenmedigi bir yemekti benim icin.. ingiltere'ye gelince tum marketlerde cesit cesit humus satildigini gorup, ben de yavas yavas tanidik olan bu tadi denemeye basladim.. sonralari ise davet edildigim yemeklerde evde humus yapmanin kolayliklarini da ogrenmeye basladim.. bu deneyimlerden yola cikarak hazirlanabilecek pratik humus tarifim boylece olustu.. iste humusumuz:

malzemeler

400g. konserve haslanmis nohut (ya da kendiniz hazirlayabilirsiniz)
1 limonun suyu
2 dis parcalanmis sarmisak
2 cimdik kimyon 
2 yemek kasigi tahin
1 cay kasigi tuz
3-4 yemek kasigi dogal zeytinyagi, servis icinde ek olarak 2 kasik daha
kirmizi toz biber
kereviz saplari (mevsimi ise)
bir su bardagi sicak su

hazirlanisi

nohutlari, yarim limon suyu, sarmisaklar, kimyon, tahin, tuz ve 4 yemek kasigi su (bu miktar nohutlarin katiligina gore arttirilabilir) ile beraber rondoya koyuyoruz. hepsini nohutlar yari ezilene kadar rondodan geciriyoruz. daha sonra 3 yemek kasigi zeytinyagimizi ekleyip bir daha rondodan geciriyoruz. en son kalan limon suyu, sarmisak, kimyon ve tuzu tadina bakarak gerekli ise ekliyoruz.. degil ise nohutlar tamamen krema seklini alana kadar rondodan geciriyoruz.. 

kirmizi toz biber ile ayirdigimiz zeytinkagini iyice cirptiktan sonra, eger seviyorsak tabaga aldigimiz humusun uzerine ya da yerken herkesin kendi zevkine gore kendi humusu uzerine dokmesi icin ayrica servis edebiliriz..

kereviz saplari ise humusa batirarak yemek icin yaninda servis edilebilir!

afiyet olsun!

yesil mercimekli pilav

bu da oldukca basit bir tarif.. eger klasik pilavdan biraz degisiklik yapmak istiyorsaniz denenebilir.. ben pek pilav sevmeyen birisi olarak bunu severek yedim.. hizlica tarifimizi yazayim..




malzemeler

1 kase beyaz pirinc
yarim kase yesil mercimek
tuz
karabiber



hazirlanisi

1 kase pirinci bir kac kez yikayip, bulanik suyunu akitiyoruz.. dana sonra uygun boyutlarda bir tencereye pirinci ve olcu olarak kullandigimiz kase kadar suyu koyuyoruz (kaseyi tam su ile dolduralim).. biraz tuz ekleyip orta ateste pirinci haslanmak uzere birakiyoruz, 

ayri bir tencerede yesil mercimekleri bolca suda hasliyoruz. mercimekler ezilmeden atesten alip suzuyoruz..

haslanmis princimiz ile mercimegi istedigimiz kadar karabiber ekleyerek karistiriyoruz.. 

eger istenirse eritilmis tereyagi ya da sivi yag konulabilir.. ben yagsiz yapmayi tercih ediyorum.. tercih size kalmis! 

afiyet olsun!

limonlu ve portakalli zeytin

hazirlayacagimiz zeytinler benim bu yaz guzel bir insanla ciktigim cok keyifli bir seyahatte tattigimiz bir zeytin tarifi aslinda.. seyahatimiz sarabin bol oldugu bir memlekette oldugundan saraplarimizin yaninda da zeytinimiz, peynirimiz eksik olmadi.. yine bir gun yolumuz uzerinde bir sokak pazarina denk geldik ve saraplarimizin yaninda bize yarenlik edecek peynir ve zeytin alirken icine tarcin kabuklari atilmis bir zeytini tabii ki dusunmeden aldik.. yanyana gelmesi pek zormus gibi gorunen tarcin ve zeytinin birbirine bu kadar yakisacagini yiyene kadar dusunmezdik ikimizde.. ama lezzetine hayran kaldigimiz bir zeytin cesidi olarak damagimizda kaldi tadi..

tabii ben de kabuk tarcinli tarifin pesine dustum.. ancak tarife erisemeyince sonunda kendi tarifimi yaratmak zorunda kaldim.. ve gectigimiz gunlerde evde denedigim bu tarif, hanehalki ve de misafirlerimizce denendi ve de cok begenildi.. ozellikle kirmizi sarap yaninda servis edilmesini tavsiye ederim.. simdi tarifimiz..



malzemeler (4-6 kisilik)

2 tatli kasigi kimyon tohumu
200 gr siyah zeytin (tercihan sele zeytin, kalamata olsa sahane olur tabii)
200 gr kirma yesil zeytin (cizik de olabilir)
2 tatli kasigi portakal kabugu rendesi
2 tatli kasigi limon kabugu rendesi
4-5 dis sarmisak
1 cay kasigi tarcin (toz olarak)
3-4 kabuk tarcin (kirilmis parcalar olarak)
4 tatli kasigi beyaz sarap sirkesi (bunu bulmak zor olursa elma sirkesi ile de denenebilir)
5 yemek kasigi dogal zeytinyagi
2 tatli kasigi portakal suyu
2 tatli kasigi limon suyu
1 yemek kasigi ince kiyilmis taze nane
1 yemek kasigi ince kiyilmis maydanoz



hazirlanisi

oncelikle kimyon tohumlarini kucuk bir tavada yagsiz bir sekilde kavuruyoruz. tohumlar patlamaya ve kokularini vermeye baslayinca, yakmadan atesten aliyoruz ve sogumaya birakiyoruz.

sarmisaklarimizi soymadan havan ya da genis bir bicakla (sef bicagi adi verilen bicakla) sert bir sekilde bastirarak catlatiyoruz. 

zeytinleri, limon ve portakal kabuklari, sarmisak, toz tarcin ve kabuk tarcin ve de kavurdugumuz kimyon tohumlari ile beraber derin bir kabin icine aliyoruz.

ayri bir kapta sirke, zeytinyagi, portakal suyu, limon suyu, nane ve maydanozu iyice cirpiyoruz.. bu karisimi hazirladigimiz zeytin karisimina ekliyoruz ve bir kez daha kasik yardimi ile karistiriyoruz. 

hazir karisimimizi bir cam kavanoza koyup hazir olmasi icin 1-2 gun buzdolabinda bekletiyoruz. 

gun icinde aklimiza geldikce kavanozu sallamakta fayda var.. 

yemekten bir saat kadar once dolaptan cikarmanizi tavsiye ederim. boylece dolapta donmus olan zeytinyagi cozulecektir.. 

afiyet olsun!



29 Eylül 2012 Cumartesi

firinda levrek

yakin cevrem bilir, en sevdigim buyuk balik levrek.. levrek firinda pisirmesi hem cok kolay hem de cok basit bir balik.. 



malzemeler (2 kisilik)

2 tane levrek (temzilenmis, butun)
1 tane orta boy sogan
1 tane limon
2 yemek kasigi kaya tuzu
1 cay kasigi karabiber
3 yemek kasigi zeytinyagi
yemek pisirme kagidi




yapimi

temizlenmis levrekleri evde bir kere daha yikadiktan sonra suzulmeleri icin suzgece koyuyoruz. bu sirada firinimizi fanda 180 derecede isinmasi icin aciyoruz. 

baliklarin tamaminin sigacagi kadar bir tepsiye uygun yemek pisirme kagidini kesip tepsiye yerlestiriyoruz. baliklari da tepsinin uzerine koyuyoruz. 

keskin bir bicakla baliklarin uzerine iki derin cizik atiyoruz. ilk olarak zeytinyagini baliklarin uzerine gezdirelim.. daha sonra karabiberi baligin uzerine serpelim.. halka halka dilimledigimiz limon ve soganlari baliklarin karin bolgesini dolduracak sekilde yerlestirelim.. limonlardan iki dilim ayirip, onlari da ikiye bolup actigimiz kesiklere yerlestirelim.. en son da kaya tuzu ile baliklarin uzerini kaplayalim.. kaya tuzu baligin kurumadan pismesini saglayacak.. eger kaya tuzunun yoksa normal tuz ile denemeyin.. cunku normal tuzla ayni sonucu alamayacaksiniz..



isitilmis firinin orta gozune gelicek sekilde baliklari yerlestirelim.. firinin derecesini pisirme sirasinda 200'e kadar cikarabiliriz.. arada firini acip kontrol ederek yaklasik 20dk. pisiriyoruz.. 

ustleri kizarmaya basladiginda baliklarimiz hazirdir.. 



baliklari yerken once ust kismindaki tuz ile sertlesmis derisini ayiklamanizi tavsiye ederim.. kaya tuzu baligin icine gecmis olacagindan yerken ayrica tuz eklemeye ihtiyac olmayacaktir.. 

afiyet olsun!

28 Eylül 2012 Cuma

kozlenmis kırmızı biber dolma


bu yemegin adi sizi yaniltmasin.. soguk yenilen yine meze olarak kullanilabilecek pratik ve de gorunumu pek senlikli bir yemek.. 

malzemeler

1 kavanoz hazir konserve kırmızı biber ya da mevisimi ise taze kirmizi biber (tazeden yapacaksaniz; 5-6 dis soyulmus ve dogranmis sarmisak ve uzum sirkesi)
250 gr beyaz peynir
2 sosis
1 çay bardağ zeytinyağı
1 yemek kasığı kuru nane
2 çay bardağı başlanmış mısır
1 çay kasıği karabiber
1 kase rastgele dogranmis dereotu

yapimi

Biberleri kavanozda yani hazir aldiysaniz süzün.. eger mevsimi ise ve biberleri kendiniz hazirlayacaksaniz iki yontem ile hazirlayabilirsiniz. ilki biberleri yikadiktan sonra butun olarak haslamak. biberler haslandiktan sonra suzmek ve el degicek kadar soguyunca kabukarini soyup, sapini kesmek ve ic cekirdeklerini temizlemek.. butun olarak haslamak daha kolay oluyor diye dusunuyorum.. ozellikle kabuklarini soymak acisindan.. 

diger bir yontem ise yagsiz genis bir tavada biberleri dizdikten sonra ustlerine kapak orterek kozleyebilirsiniz.. bu yontemin tek zor kismi soyulmasinda oluyor.. haslanmis kadar kolay soyulmuyor.. ama koz tadini elde etmis oluyorsunuz bir yandan..

her ikisinden biri ile hazirladiginiz biberleri soguduktan sonra cukur bir kaba ya da bir kavanoza sarmisaklar ve sirke ile koyun.. biberlerin sirke ile ortulmesi tadini hizlica almasini saglayacaktir.. bir gun buzdolabinda beklediginde lezzeti daha guzel oluyor.. ama bir iki saat sonra bile yiyebilirsiniz.. ancak bu taze olarak yapilanin dolap omru hazir olarak aldiginiza gore oldukca kisa.. bir kac gun icinde tuketilmesi iyi olur..

biberlerin ic malzemesinin hazirlanmasi

kucuk kupler halinde dogradiginiz sosisleri yagsiz tavada cevirin, kizarinca atesten alin.

peyniri küçük küpler seklinde doğrayin.... 

ve diger tum malzemelerle birlikte sosis ve peyniri karistirin (sadece dereotu suslemek icin kullanilacak).. sadece zeytin yaginin bir kismini doldurdugumuz biberlerin uzerine dokmek icin ayiralim.. kirmizi biberlerimizi hazirladigimiz ic ile dolduruyoruz.. duz bir tabaga yerlestirdikten sonra uzerine zeytinyagi ve dereotu serperek servis edebiliriz.. 

afiyet olsun!

patlican baligi

patlıcan tava veya patlıcan balığı olarak bilinen bu yemek yine bir karadeniz yemegi.. benim cok gec tanistigim ve bu kadar gec tanistigim icin de uzuldugum cok lezzetli bir yemek.. bu yemegi, ayni aileden geliyor olmamizin iliskimizi belirlemedigi, dostlugun, sevginin belirledigi, harika iki insanin sofrasinda yedim ilk kez.. yemek yaparken zevk alan, yaptigimiz yemekleri beraberce heyecanla tattigimiz iki harika insan.. guzel bir raki sofrasinda ara sicak olarak yapmislardi.. ayni sofrada bulunan anneme fazlaca sitem etmistim, bunu daha once niye yapmadin diye :)) bu kadar ovdum, ee anlatayim nasil yapilacagini..

malzemeler

4 patlıcan
1 çay bardağı mısır unu
Sıvı yağ
Tuz


yapimi

patlicanlarin sap kısmıni kesip,dip ve ucu koparilmadan 4 e bölüyoruz. yani patlicanlar, kopmadan bir butun halinde kalicak. 

tuzlu suda 10 dakika bekletip,yıkiyoruz. 

geniş bir tencerede, patlicanlar yumusayana kadar bol suda hasliyoruz.

haslanmis patlicanlari süzüyoruz. 

biraz soguyunca üzerlerine bastırarak kalan suyun da cikmasini sagliyoruz..

isteğemize ve damagimiza göre tuzluyoruz. 

ve son olarak da mısır ununa buluyoruz..
 
tavada 2 mm kadar yağ koyup, kizdiriyoruz. kizgin yagin icine patlicanlari yanyana diziyoruz. patlicanlar tavada ayni hamsi tava yapar gibi bir butun olursa isimiz kolaylasabilir ve guzel bir goruntu de elde edebiliriz.. 

patlicanlar kizarirken ustlerine spatula ile bastiriyoruz ki iyice yassilassinlar.. ve cevirerek kizartiyoruz.. genelde kizartma yaparken bir tarafin iyice kizarmasini bekleyip, sadece bir kez cevirmeyi tavsiye ederim.. 

istenirse sarımsaklar yoğurtlar servis edilebilir.. ya da sade bir sekilde yenilebilir..

afiyet olsun!!

26 Eylül 2012 Çarşamba

eksi tatli pirasa

tarifi ilk kez casa moro adli yemek tarifi kitabinda okudum.. ve bu gece nihayetinde denemeye karar verdim.. ama tamamiyla tarife bagli kaldigimi soyleyemiyecegim.. denemek iyidir dedim ve tarifi biraz kendimce yorumladim :))

bu da cok pratik bir yemek tarifi.. hazirlanmasi ve pismesi en fazla yarim saatimi aldi.. hatta daha da kisa surdu..

malzemeler (4 kisilik)

8 yemek kasigi zeytinyagi
6-7 tane sarmisak, soyulmus ve dogranmis
600g kadar pirasa, yikanmis, irice dogranmis
2 tatli kasigi pudra sekeri
1 limonun suyu 
300ml su (pirasalari tam ortmeyecek kadar su)
1 kucuk kase irice dogranmis maydanoz
1 kucuk kase irice dogranmis dereotu
1 tatli kasigi tarcin
tuz ve karabiber
yemek pisirme kagidi



yapimi

orta atesteki tenceremizin icine once zeytinyagimizin 5 ya da 6 kasigini koyuyoruz.. yagimiz kizmaya baslayinca sarmisaklarimizi ekliyoruz ve atesi kisarak rengini alana kadar yagda ceviriyoruz..  

daha sonra pirasalari, limon suyunu, sekeri, suyu, tuzu, karabiber ve tarcini ekliyoruz. iyice karistirdiktan sonra tencerenin ustunu yemek pisirme kagidi ile ortup, tencerenin kapagini da yari acik birakacak sekilde orta ateste pirasalar yumusayana kadar ki bu yaklasik 15 dk suruyor, pisiriyoruz. burada dikkat edilecek bir nokta: yemek pisirme kagidini kaldirip yemege bakarken yogun bir buhar cikiyor, aman elinizi yakmayin.. hafifce buhar ciktiktan sonra tamamen acin kagidi..

servis etmeden once maydanoz ve dereotunu ve kalan zeytinyagimizi ekleyip, hafifce karistiriyoruz.. ben bu gece yaptigima maydanoz ve dereotu evde olmadigi icin ekleyemedim.. yine de cok lezzetli oldu.. tarcin konusunda da cok israrci degilim ama guzel bir tat verdigini de soylemeliyim..

bu yemek pirasa yerine karnibahar, enginar, yesil fasulye ile de yapilabilir.. 

zeytinyagli olarak ana yemek yaninda yenilebilir, kendisi ana yemek olabilir ya da guzel bir meze olabilir.. secim size kalmis :))

yemegimiz hazir! afiyet olsun!


fasulye makarnasi

bu gece kendime hizlica pisirdigim pratik yemeklerden ilki fasulye makarnasi.. cocuklugumdan beri severek yedigim, aslen bir karadeniz yemegi olan ve karadenizin farkli yorelerinde farkli sekillerde yapilan bir yemek... 

ben ise annemin izinde kucuk degisikliklerle yapiyorum.. 

malzemeler (4 kisilik)

ayiklanmis ve ikiye bolunmus seritler halinde yesil yarim kilo taze fasulye (yaptiginiz ulkeye gore cesitli turdeki yesil fasulyelerden yapilabilir, orn: ingiltere'de borulce gorunumlu yesil fasulyeyi tercih ediyorum)

1-2 yemek kasigi tereyagi ya da 3-4 yemek kasigi zeytinyagi (yagin oranini damak zevkinize ve varsa diyetinize gore ayarlayabilirsiniz)

1 cay kasigi tuz

5-6 dis sarmisak

1 cay kasigindan daha az karabiber

rendelenmis parmesan ya da kasar peynir

kucuk bir kase tazeden kavrulmus badem



yapimi

oncelikle yesil fasulyelerimizi uzerini tam ortmeyecek kadar soguk suyla hasliyoruz.. fasulyeleri yine zevkinize gore biraz diri birakabilir ya da iyice pisirebilirsiniz.. fasulyeler haslandiktan sonra suzup bir kenara aliyoruz.. 

ve hasladigimiz tencerede yagimizi erimesi ya da kizmasi icin birakiyoruz.. tereyagi kullanirsaniz, yagi yakmadan once malzemeleri ekleyin.. 

kizgin yagin icine soydugumuz ve ince ince kiydigimiz sarmisaklarimizi atip, hafif rengini alana kadar yagda ceviriyoruz.. bu asamada ocagin alti cok acik olmasin. cunku sarmisak kolayca kararabiliyor.. 

sarmisaklar rengini alinca suzulmus fasulyelerimizi tuz ve karabiber ekleyerek yagin icine atiyoruz. ara ara karistirarak yaklasik 5-6 dk biraz daha yuksek ateste fasulyeleri ceviriyoruz.. istenirse fasulyelerin biraz dibini tutturmak icin atesten almadan bir sure karistirmadan tencerede birakin.. 

hazir olan yemegimizi derince bir kaba alip uzerine rendenlenmis parmesan ya da kasar peynir ile servis edebiliriz.. ayrica taze yani kavrulmamis tuzsuz bademleri firinda hafifce kavurarak kucuk kiriklar halinde de fasulyeye ekleyebilirsiniz..

bu yemegi garnitur olarak izgara et, balik ya da tavukla da servis edebilirsiniz.. ya da tek basina yemek olarak yenilebilir.. 

benim bu gece hazirladigim pek lezzetli oldu.. ama ben bu kez sarimsak koymadan yaptim.. sarmisaksiz da cok lezzetli oldugunu soylemeden gecemiyecegim.. 

ee afiyet olsun!




Hamsi Tava

bugun itibari ile karadeniz yemeklerinden olusan bir bolume basliyoruz.. tarifler sevgili annemden.. ilki unlu hamsi tava.. ben cocukken en buyuk teyzemin trabzon'daki evine gittigimizde bahcede kizartirlardi hamsiyi.. ben de basinda beklerdim kediler gibi :)) 

malzemeler

1 kg hamsi (yikanmis, temizlenmis)
1 su bardagi misir unu
bir tatli kasigi tuz
kizartmak icin sivi yag

yapilisi

orta boy bir tavaya sivi yagi koyuyoruz.. bir milim kadar yag yeterli.. yani tavanin tabanini hafifce kaplayacak kadar yag yeterli.. harli ateste, yagin kizmasini bekliyoruz.. yagin kizginligini icine bir iki parca un serperek anlayabiliriz.. eger unlar kizarmaya baslarsa yagimiz hazirdir.. 

bu sirada suyu suzulmus hamsileri tuzla karistirilmis misir ununa buluyoruz.. tavaya koymadan once guzelce silkeliyoruz. kizgin tavamizin tum tabanini kaplayacak sekilde hamsileri birbirne bitisik olarak diziyoruz ki cevirirken butun olarak cevirebilelim.. alt tarafi kizarinca, kapakla ya da duz bir tabak yardimi ile hamsileri cevirin ve diger tarafi da pistikten sonra servise hazirdir.. 

bu cevirme isini kolaylastirmak icin karadenizde ozel bir tava var.. balik tavasi.. eger yolunuz karadenize duserse mutlaka bir tane edinin.. tavanin ozelligi su: kenarlari cok yuksek degil ve ayni zamanda hamsileri kolayca cevirebilmeniz icin tavanin icine oturan kenarliksiz bir kapagi var.. boylece tavanin taban alanini kaplayan hasiler bir butun olarak ceviriliyor.. tavanin da ozelliginden olsa gerek, evde hamsi yapildiginda kac tava yersin diye sorulur :)) 

Afiyetler olsun...





Susamli Ton Baligi



En basit, ayni zamanda en gosterisli yemekler listesinin en tepesinde susamli ton baligi var benim icin :)

Malzemeler (2 kisi icin)

2 ton baligi biftegi
2 avuc usam (kavrulmus olsa daha iyi)
Biraz sivi yag, tuz biber



Yapilisi

Bu yemegi yapmayi en sona birakmayi tavsiye ediyorum, hazirlanmasiyla beraber 5-7 dakika civari suruyor.

Ton bifteklerini yikadiktan sonra kurulayin, tuz ve karabiber ektikten sonra ici susam dolu tabakta onlu arkali iyice susama bulayin.

Diger bir onemli nokta da kizgin tava kullanmak! Bir iki kasik sivi yagda onu ve arkasi 2'ser dakika olmak uzere tonlari pisirin (fakat, "yok, ben ici iyi pismis istiyorum" derseniz, o zaman daha uzun).

Oldu bitti. Bence bu yemek beyaz pirincle sahane oluyor :) Afiyet olsun!

24 Eylül 2012 Pazartesi

salata ve balık için roka sosu


roka sosu özellikle beyaz etli ızgara balıklarla servis      edilebilir.. Balık restoranlarında balığın yanında gelen roka ve limon ikilisini birleştirip pratik bir sosa dönüştürdük..

malzemeler
bir bağ roka
1 limonun suyu (taze sıkılmış)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarmısak (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz

yapımı
bütün malzemeleri tamamen sos haline gelene kadar rondodan geçiriyoruz.
sosumuz hızlıca hazır oluyor.

salata için domates sosu


salatalarınızın daha lezzetli olması için kullanılabilecek bir sos
malzemeler
3 adet orta boy yumuşaklarından soyulmuş domates
1 tatlı kaşığından daha az tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yada 2 diş sarmısak (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tane kimyon (isteğe bağlı)

yapımı
domatesleri küçük küçük doğradıktan sonra, tüm malzemelerle rondodan geçirip salatamızın üzerine döküyoruz.

ezme


malzemeler

2 yemek kaşığı acı ya da tatlı biber salçası
1 kalın dilim beyazpeynir
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
kırılmış ceviz
pulbiber (isteğe bağlı)

yapımı

bütün malzemeleri rondodan geçirip, kızarmış ekmek ya da yağsız krakerlerle servise hazır…

arnavut ciğeri


ciğer için gerekli olan malzemeler
1/2 kilo ciğer
2 yemek kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz tatlı biber
1 büyükçe kase un
1 çay kaşığı tuz
sıvı yağ

garnitür için gerekli olan malzemeler
2 adet orta boy beyaz ya da kırmızı soğan
4 yemek kaşığı çok ince kıyılmış maydanoz (elde kıyılmış)
1.5 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı tuz

arnavut cigeri yapmak icin cokca tarif denemis birisi olarak.. en lezzetli tarifin bu oldugunu soylemeliyim.. ev disinda yediginiz, begendiginiz cigerlerden farksiz olacak, emin olun!




 ciğerin hazırlanışı 
ciğerleri küp küp doğradıktan sonra bol su ile yıkıyoruz. 10 dakika süzgeçte beklettikten sonra havlu peçete ile iyice kuruluyoruz. kuruyan ciğerleri karbonat ve toz bibere buladıktan sonra iki saat buzdolabında dinlendirmeye bırakıyoruz.
ciğerleri iki saat sonra tuzla karıştırdığımız una buluyoruz. ciğerlerin üzerindeki fazla olan unu silkeleyerek temizliyoruz.
derin bir tava ya da tencerede önceden kızdırdığımız sıvı yağın içine kabın taban alanını kaplayacak kadar ciğeri atıp, bir kere çevirerek ortalama 3 dakika kızartıyoruz.
kızaran ciğerleri havlu peçete serdiğimiz bir tabağa alarak fazla olan yağın süzülmesini sağlayabiliriz.

garnitürün hazırlanışı
soğanları soyduktan sonra ikiye bölün, yarım halka olacak şekilde ince ince doğruyoruz.
soğanın acılığını almak ve midesi hassas olanlar için soğanı bir tatlı kaşığı tuzla iyice avuyoruz. ovduğumuz soğanları yıkayıp iyice sıkarak sularını süzüyoruz. bir kaç dakikalığına buzluğa koyup çıkarıyoruz. sumak ve maydanozu ekleyip karıştırdığımız garnitürümüzü geniş bir düz tabağa yaydıktan sonra kızarttığımız ciğerleri üzerine koyup servis edebiliriz.